Viața ca Dar al lui Dumnezeu împodobită cu Rugăciunea

Marți, 26 mar. 2019, cu binecuvântarea Preasfințitului PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, Președintele Sectorului Eparhial Activitate Pastorală pentru Tineret, ipodiaconul Ioan GAJIM, a fost prezent la Adunarea Ordinară a Protopopiatului de Ungheni, care a avut loc în comuna Măcărești și a fost prezidată de către Protoiereul mitrofor Bartolomeu TURTUREANU. La Adunarea respectivă s-au pus în discuție mai multe teme:

  • susținerea unui referat de către un preot;
  • Marșul pentru Viață;
  • Întâlniri/conferințe cu tinerii parohiilor;
  • Mărturisirea preoților protopopiatului.

Devenind o tradiție deja, la Adunarea de astăzi, Protoiereul Nicolai CANTEMIR, parohul satului Rezina, rnul Ungheni, a prezentat o temă bine documentată și pe larg tratată, care însumează mai multe întrebări, cu titlul: Care sunt rostul și folosul rugăciunii când leapădă femeia (pierde copilul)? Se poate săvârși slujba înmormântării pruncilor pentru copii morți nebotezați sau născuți morți? Este necesar și corect să ne rugăm pentru copii avortați sau morți nebotezați?În cadrul Adunării preoțești s-a decis ca Marșul pentru Viață „Unic din prima secundă” 2019 să se organizeze Duminică, 31 mar. 2019, la ora 1400, în mun. Ungheni, marșând pe str. Națională, de la catedrala „Sf. Bn. Kn. Alexandru Neski” până în Piața Independenței (în fața Primăriei Ungheni).

Totodată, s-a decis ca în luna următoare să se întreprindă și alte Întâlniri cu tinerii, pe care o va întreprinde Președintele Departamentului Tineret, în următoarele parohii:

  • Drujba
  • Măgurele
  • Pârlița
  • Unțești
  • Petrești

Întrucât suntem și în perioada Postului Mare, preoții prezenți s-au mărturisit în cadrul Tainei Sfintei Spovedanii la Duhovnicul circumscripției, Protoiereul mitrofor Ioan GAJIM, parohul comunei Todirești.Înainte de a se mărturisi, în cuvântul său de învățătură către preoții de față, părintele-duhovnic i-a îndemnat părintește să se mărturisească cu sinceritate și pocăință, odată ce au binecuvântatul prilej să se apropie la Scaunul de Spovedanie, făcând referire la faptul că un păstor de suflete trebuie el mai întâi să-și curățească sufletul până a le curăți pe ale altora!

Astăzi, o zi deosebită a fost și pentru Protoiereul mitrofor Alexandru BUZA, care a împlinit frumoasa vârstă de 55 de ani, prilej cu care a fost felicitat de părintele protopop și de preoții protopopiatului, urându-i-se La Mulți Ani în ogorul Domnului, pentru a servi și în continuare exemplu de dăruire sfântă în propovăduirea Numelui lui Dumnezeu.

Mulțumiri parohului comunei Măcărești, omagiatul pr. Alexandru BUZA, pentru desfășurarea Adunării Ordinare în parohia sfinției sale.