Proiectele programului de lucru pe anul 2023 în cuprinsul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni

Joi, 22 decembrie, 2022, în cadrul Adunării Generale a preoților, ce a avut loc la Casa de Cultură din s. Pîrlița r. Ungheni, Înaltpreasfințitul PETRU, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, a prezentat programul de lucru și proiectele (unele care n-au mai fost implementate niciodată în cuprinsul Eparhiei) ce vor fi înfăptuite pe parcursul anului viitor, 2023.

Pe lângă toate celelalte programe stabilite, care vor fi desfășurate de Sectoarele Eparhiale, Chiriarhul a prezentat și a pus în discuție proiectele inițiate chiar de Înaltpreasfinția Sa, cu scopul și nădejdea că aceste proiecte vor avea un folos real și un beneficiu, atât pentru biserică, cât și pentru societate.

În continuare vor fi înșiruite cele mai importante puncte ale programului de activitate pastoral-misionară, a Episcopiei de Ungheni și Nisporeni:

1.Vor fi aleși și numiți din fiecare Protopopiat câte 10 elevi de la clasa a VII-a în sus, care vor participa la întâlniri de catehizare, ca mai apoi, cunoscând foarte bine învățăturile de credință, să poată cu ușurință și corect, să catehizeze și ei pe elevii din rândul cărora vin și cu care vor intra în contact;

2. Vor fi aleși și numiți din fiecare Protopopiat câte 10 persoane, bărbați și femei, căsătoriți, între vârsta de 20-50 ani, ce vor face parte din Consiliu părintesc Eparhial, în cadrul căruia vor fi abordate și discutate toate problemele acute de ordin moral, spiritual și social, discutându-se cum trebuie de făcut față tuturor provocărilor care atentează la valorile morale și creștinești;

3. Vor fi pregătiți și numiți din fiecare Protopopiat câte 5 persoane, între vârsta de 20-50 ani, profesori de religie, învățători, medici, educatori, care frecventează biserica și sunt creștini buni. Și cu aceștia se va discuta programul deja elaborat pe anul 2023, alcătuit din 12 teme, ca prin aceste teme să cunoască mai multe lucruri folositoare și necesare pentru viața cu adevărat creștină, lucruri și învățături ce le vor împărtăși prin discuții și întâlniri de catehizare, în cadrul unor adunări ce se vor desfășura cu acest scop prin fiecare Protopopiat;

4. Va fi reluat concursul educațional – spiritul Brin-ring, cu implicarea tuturor tinerilor. Responsabil, ca și-n anii precedenți, de desfășurarea acestui concurs va Prot. Vadim COROSTINSCHI, Secretarul Eparhial;

5. Va fi înființat în cadrul Eparhiei, Sectorul intitulat: Pictura bisericească – corectă și canonică, prin intermediul căruia preoții care vor avea de realizat pictura în biserica din parohie, vor veni să depună o cerere Arhiereului pentru a primi binecuvântarea cuvenită unei asemenea lucrări, iar președintele acestui sector, ce va fi numit, dimpreună cu membrii sectorului, se vor deplasa la fața locului, pentru a discuta cu echipa de pictori, dând indicațiile corespunzătoare în privința realizării unei picturi bisericești canonice;

6. Vor fi date, prin diferite intermediuri, răspunsuri și lămuriri detailate legate de tema pentru activitățile din anul viitor: ,,Anul Sfintei Euharistii. Îndumnezeire credincioșilor prin împărtășirea cu Sfintele Taine”, după cum urmează:

– Copiii nou botezați, copiii de până la un an, ce sunt alăptați și toți copiii de până la 7 ani, când și cum trebuie împărtășiți?

– Tinerii ce vor să întemeieze o familie, când și cum trebuie spovediți și împărtășiți și dacă pot sau trebuie să se împărtășească chiar în ziua cununiei religioase și nunții?

– Persoanele ce lucrează prin restaurante, cantinele de la școli și grădinițe, neputând să țină postul corect, întrucât datori sunt să guste din bucatele de frupt ce le pregătesc, cum procedăm cu ei dacă vor să se împărtășească?

– Creștinii care au boli grave, cronice ( suferind cu ficatul, intestinele, pancriasul, deabetul), care sunt foarte dependenți de medicamente și consumă ceva medicamente înainte de Sfânta Împărtășanie, cum procedăm cu ei?

– Cei care sunt prin spital și au tratament cu medicamente după care trebuie să consumi lactate sau alte produse de frupt, fiind în perioada sfintelor posturi, cum pot fi împărtășiți?

– Oamenii care nu frecventează Sfânta Biserică, lipsind de la slujbe, neîmpărtășindu-se de foarte mult timp, batjocorind cele sfinte, nemărturisind credința ortodoxă, atunci când mor neîndreptați, pot fi înmormântați creștinește, cu slujba cuvenită și aduși prin biserică?

– Cum să se procedeze cu acele persoane care plecând în străinătate la muncă, au spus că nu sunt creștini, declarându-se atei, numai ca să nu dea impozit din salariu (30, 40 sau 50 euro), după cum prevede legislația în unele state, se pot împărtăși, fără a aduce pocăință pentru acest păcat al lepădării de Dreapta Credință Ortodoxă?

– Cum să se procedeze cu persoanele care au făcut până la 20 de avorturi, dacă vor să se împărtășească cu Sfintele Taine, știind că unele canoane opresc de la împărtășanie doar pentru un avort până la 10-15 ani?

– Cum procedăm cu medicii care fac avort sau cu acei medici care îndeamnă să facă avort, dar și cu soții care își trimit soțiile să facă avort, iar în perioadele sfintelor posturi vin să se împărtășească?

– Cum procedăm cu cei care au săvârșit ucidere, omorându-și chiar și rude (părinți, frați, surori), și pe care legea statului și organele de drept nu i-a descoperit și nu i-a aflat, dar după o perioadă de rătăcire și tăinuire a păcatului uciderii, văzând că dau peste multe și grele încercări, vin la biserică, dorind chiar să se împărtășească?

– Cum procedăm cu cei din închisoare, ce sunt deținuți pentru păcate grele, dar nu au adus pocăință și nu au mare părere de rău pentru fărădelegile săvârșite, dar care totuși vor cumva să se împărtășească?

– Cum procedăm cu cei care consumă felurite droguri și substanțe stupefiante, nevrând să se lepede de ele, cum să-i împărtășim, dacă știm că consumul frecvent a drogurilor este o formă de sinucidere lentă?

– Cum procedăm cu fumătorii care consumă tutun și seara înainte zilei de a se împărtăși sau și mai rău, chiar în dimineața zilei de împărtășanie?

– Elevii care la școală, în perioada sfintelor posturi sunt hrăniți la cantina școlii cu mâncare de frupt, cum pot fi împărtășiți?

– Cum procedăm cu cei ce s-au căsătorit cu cineva de altă confesiune și vreau totuși să se împărtășească?

– Cum procedăm cu cei de altă confesiune, dar care vor să fie nași de botez sau de cununie?

– Femeia care este în pelerinaj, în Țara Sfântă sau la unele Sfinte Mănăstiri îndepărtate și are în acel moment ciclul menstrual, poate fi împărtășită?

– Femeile aflându-se în perioada ciclului menstrual pot lua aghesmă și anafură, pot aprinde candela, pot citi din sfintele cărți de rugăciuni?

– Cum să procedăm cu credincioșii care permit pe la casele lor ca unele femei ce își zic „nane” fac împărtășania și chiar se împărtășesc de la ele?

– Dacă credinciosul nu și-a citit toată pravila înainte Sfintei Împărtășanii cu canoanele de rugăciune cuvenită și nu a participat la slujba vecerniei și utreniei, poate fi împărtășit?

– În cazul desei împărtășanii este nevoie de spovedanie înainte de fiecare împărtășanie?

– Dacă un credincios din cauza unor păcate mari și grele merge să se spovedească din cauza rușinii când la un preot, când la altul, poate fi împărtășit?

– Cum de procedat cu acei oameni care nu s-au împărtășit toată viața, dar pe patul de boală vin rudele lui după preot ca să-l împărtășească pe muribund?

– Copilul nebotezat poate fi împărtășit?

– Dacă femeia poartă spirală (stirilet), poate fi împărtășită?

Menționăm că aceste întrebări au parvenit din partea credincioșilor din parohiile Eparhiei, care le-au transmis Chiriarhului, Înaltpreasfințitului Arhiepiscop PETRU, prin preoții care au fost prezenți la Adunarea Generală.

De aceea, vă aducem la cunoștință și pe această cale, că la toate aceste întrebări legate de Sfânta Împărtășaniei se va răspunde corespunzător, iar răspunsul va fi plasat atât pe site-ul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, cât mai cu seamă și-n Ziarul Eparhial „Cuvântul Ortodox”, la care vă și îndemnăm să vă abonați, deoarece în paginile acestui ziar veți găsi toate răspunsurile la întrebările adresate, dar și alte sfaturi și învățături folositoare.

Iar cei care vor mai avea alte întrebări legate atât de Sfânta Împărtășanie, cât și în general întrebări privind viața cu adevărat creștină, le puteți transmite direct prin mesengerul profilului de facebook, Episcopia de Ungheni și Nisporeni, sau pe vaiber la numărul 069832083.