În a doua zi după Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos, Preasfintitul Episcop PETRU a oficiat Sfînta Liturghie la Mănăstirea Vărzărești

Marți, 8 ianuarie 2019, în a doua zi după Naşterea Domnului nostru Iisus Hristosc cînd întreaga Biserică Ortodoxă sărbătoreşte Soborul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, a oficiat Sfînta și Dumnezeieasca Liturghie la Mănăstirea „Nașterea Domnului” din satul Vărzărești, raionul Nisporeni.

În dimineaţa acestei zile de sărbătoare Ierarhul, a fost întâmpinat de către Stareța mănăstirii, Egumena SILUANA (Iacob) și Arhimandritul KIRIL (Braguța), Președintele Sectorului, Eparhial, Mănăstiri și viață Monahală, dimpreună cu un sobor de preoţi, obştea monahală şi mai mulți creştini. Pentru a mărturisi bucuria tainică a Sărbătorii Naşterii Domnului, spre mănăstirea Vărzărești şi-au îndreptat paşii mai mulți preoţi care au dorit a coliturghisi alături de Preasfinţitul PETRU.

Sfinţii Părinţi au rânduit sărbătorirea  Soborului Preasfintei Născătoare de Dumnezeu în această zi pentru a ne arăta o pedagogie divină,  pe care o descoperim din predica rostită de Ierarh: „După ce ieri am serbat Naşterea Domnului, astăzi, a doua zi, o serbăm şi pe cea prin care ne-a venit bucuria acestui mare praznic al creştinătăţii, Nașterea Domnului, adică pe Maica Domnului, Fecioara în care Însuşi Hristos, Fiul lui Dumnezeu, S-a întrupat, pentru a noastră mântuire. Aceasta este una din sărbătorile de astăzi.

Şi aţi auzit cântările Învierii, pentru că Duminica preaslăvim învierea Domnului, prima zi a săptămânii, în care am fost eliberaţi de păcat. Tot astăzi îl prăznuim şi pe Sfântul Eftimie cel Nou care, alături de Sfântul Sava cel Sfinţit, ne-a lăsat nouă rânduielile slujbelor.

Observaţi că rânduielile slujbelor sunt deosebite, organizate, cu scop precis şi cu semnificaţie. Tot ce se-ntâmplă, tot ce se spune, toate gesturile înseamnă ceva. Ei bine, el, cel pe care-l prăznuim astăzi, a consemnat aceste rânduieli şi aşa au ajuns până la noi. …

La această sinaxă euharistică, alături de Preasfinţia Sa, au coliturghisit Secretarul Eparhial, Protoiereul Vadim COROSTINSCHI, Preşedintele Departamentului Eparhial, Mănăstiri şi Viaţă Monahală, Arhimandritul KIRIL (Braguţa), protopopii şi toţi stareţii şi stareţele mănăstirilor din cuprinsul Episcopiei noastre.

După Sfînta Liturghie a fost oficiat un Te Deum de sănătate la finele căruia Preasfinţitul PETRU, a vorbit celor prezenţi despre darul păcii adus pe pământ de către Hristos Împăratul păcii.

Tot aici a fost oficiată o litie morțească la mormintele vrednicilor de pomenire adormiților Schiegumenul IOV și Schiegumena GHEORGHIA, fostă stareță a sfintei mănăstiri Vărzărești.

La final Preasfinția Sa, a îmînat cadouri tuturor slujitorilor prezenți și cucoanelor preotese după care a primit mai multe cete de colindători.