Liturghie Arhierească în Parohia “Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Buşila, raionul Ungheni

Sîmbătă, 17 februarie 2018, cînd Biserica Ortodoxă prăznuieşte pe Cuvios Isidor Pelusiotul, la solicitarea parohului bisericii și creștinilor din satul Buşila, raionul Ungheni, Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, a oficiat Sfînta Liturghie, însoţit de un sobor de preoţi şi diaconi, în biserica „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil” din localitatea dată.

Liturghia Praznicală de astăzi a fost prilejuită de împlinirea a 30 ani de viaţă a părintelui paroh.

În dimineața zilei Preasfinţia Sa, a fost întîmpinat călduros de Protopopul raionului Ungheni, Protoiereul Bartolomeu TURTUREANU, parohul bisericii Preotul Vitalie NICHIFOREAC, împreună cu doamna preoteasă şi creștinii din localitate. La această slujbă deosebită a luat parte şi primarul localităţii Dn Valeriu TODIRICĂ.

După citirea pericopei evanghelice Preasfinția Sa  a rostit un frumos cuvînt de învățătură din viața Sfântului Cuvios Isidor Pelusiotul: „ Acest Sfant a fost egiptean de neam si era rudenie cu Teofil si Chiril, arhiepiscopii Alexandriei, vietuind pe vremea imparatului Teodosie cel Mic (408-450). Dumnezeiescul acesta Isidor invatase multa carte si era socotit de istoricii din vremea lui drept un filosof si un desavarsit indrumator in intelepciunea vietii si a Sfintelor Scripturi si-si luase drept chip si pilda de viata si de lucrare pe Sfantui Ioan Gura de Aur.

    Si, inca tanar fiind, a lasat slava lumii, bogatia si stralucirea numelui si, toate socotindu-le gunoaie, s-a dus intr-o manastire din partile Pelusiei si s-a facut monah. Si, cu multe sudori si osteneli infranandu-si trupul, iar sufletul infierbantandu-si-l cu tainice si inalte descoperi, s-a facut ca un stalp viu si insufletit al vietii monahicesti. Si, fiind el sfintit preot si egumen, se vedea de toti ca petrecea o viata cu adevarat, dupa Sfanta Evanghelie. Si povatuia nu numai pe cei din manastirea lui, ca au ramas de la el peste doua mii de scrisori, prin care lumina pe scurt si in minunate cuvinte, pline de folos, pe toti iubitorii de invatatura din toata lumea, intorcand pe pacatosi, intarind pe cei porniti spre fapte bune, iar pe cei neascultatori, cu certarea dumnezeiestilor dojeniri indreptandu-i, inca si pe imparati ii sfatuia si, in scurt, talcuia si lamurea, cu mare intelepciune, tuturor celor ce intrebau, cuvintele si marturiile dumnezeiestilor Scripturi, indreptand obiceiurile oamenilor.

    Si asa, bine vietuind si dumnezeieste purtrandu-se, la adanci batraneti si-a savarsit viata, mutandu-se la Domnul.

După oficierea Sfintei Liturghii, Chiriarhul însoţit de soborul de preoţi şi diaconi a săvîrşit un Te Deum de mulţumire la finile căruia parohul bisericii, Preotul Vitalie NICHIFOREC, a fost decorat cu Medalia Eparhială „Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevschi” gr. II.

Părintele Vitalie a fost hirotonit diacon și preot de Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, în anul 2015. Împreună cu doamna preoteasă au doi copii (băiat și fată). Este un preot tînăr dar foarte muncitor și sîrguincios. A activat timp de 3 ani ca paroh al paraclisului Episcopal din municipiul Ungheni, iar de la finele anului 2017  este numit ca paroh la Bușila.