Dumnezeiasca Liturghie săvârșită în biserica „Minunea Sf. Arh. Mihail” din s. Onișcani, r. Călărași, în a treia zi de Învierea Domnului

Marți, 7 mai, 2024, în a treia ziua de Învierea Domnului, Înalpreasfințitul PETRU, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, a oficiata Dumnezeiasca Liturghie în biserica „Minunea Sf. Arh. Mihail” din s. Onișcani, r. Călărași.

În dimineața zilei, Înaltpreasfinția Sa a fost întâmpinat solemn de parohul bisericii prot. Viorel GHIMPU cu minunata sa familie, dimpreună cu impunătorul sobor de slujitori, credincioși, dar și de oficialitățile prezente.

Înainte de începerea Sfintei Liturghii, Ierarhul dimpreună cu soborul de slujitori a oficiat slujba sfințirii Sfântului Prestol.  

Alături de Înaltpreasfinția Sa au coliturghisit Prot. Vadim COROSTINSCHI, Secretarul Eparhial, Arhim. KIRIL (Braguța), Starețul Mănăstirii Hîrjauca și Președintele Sectorului Eparhial Mănăstiri și viață monahală, Prot. Grigore DODON, Protopopul de Călărași, Prot. Bartolomeu TURTUREANU, Protopop de Ungheni, Prot. Serghei SLĂNINĂ, Protopop de Hîncești, Prot. Vitalie COZARI, Protopopul de Nisporeni, Arhim. SPIRIDON (Marin), Egumenul Sfintei Mănăstiri Hîrbovăț, Arhim. SPIRIDON (Jalbă), Starețul Sfintei Mănăstiri Veverița, dar și un impunător sobor de slujitori.

În timpul Sfintei Liturghii, la Vohodul mic, mai mulți slujitori au primit decorații bisericești.

După citirea pericopei evanghelice Ierarhul a ținut un cuvânt de învățătură în care a explicat mesajul evanghelic, vorbind și de semnificațiile și înțelesurile duhovnicești ale Sfintei Sărbători a Învierii Domnului.

Menționăm că prezenți la Sfânta Liturghie au fost Stareții și Starețele Sfintelor Mănăstiri din cuprinsul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, conform rânduielii tipiconale, s-a făcut înconjorul bisericii, cu citirea a patru evanghelii a Învierii.

După aceasta Ierarhul i-a felicitata pe toți cu slăvita sărbătoare a Învierii Domnului. Apoi a oferit Medalii Eparhiale și Diplome arhierești unor ctitori de seamă și binefăcători ai sfintei biserici din satul Onișcani.

Primarul localității, dnl Gheorghe GRECU a fost decorat cu medalia Eparhială „Sf. Bn. Knz Alexandru Nevski”, gr. II.

Apoi Ierarhul a fost felicitat cu Sfintele Sărbători Pascale de către toți Stareții și Starețele Sfintelor Mănăstiri din Eparhie, de Protopopi și de slujitorii prezenți.

La rândul său, Părintele Paroh, Prot. Viorel GHIMPU a mulțumit sufletește Înaltpreasfinției Sale, pentru oficierea Sfintei Liturghii, pentru cuvântul predicatorial și rugăciunile ce au fost înălțate, fapt pentru care îi rămâne profund recunoscător.

După aceasta Părintele Paroh a mulțumit pentru prezență tuturor slujitorilor, dar și credincioșilor ce au participat la această slujbă praznicală.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei Episcopale din mun. Ungheni, condus de preoteasa Liliana ROTARI.

Scurt istoric al bisericii din s. Onișcani

Biserica de piatră cu hramul „Minunea Sf. Arh. Mihail” din s. Onișcani, r. Călărași, a fost zidită în perioada 1906-1911, autorul proiectului fiind renumitul arhitect A. ȘCIUSEV. Din cercetările efectuate la Arhiva Naționață cunoaștem că în localitate au mai existat și alte două biserici de lemn (detalii despre aceste biserici nu se cunosc). În curtea locașului sfânt se află um mormânt cu o cruce măreață, din marmură, a boierului Constantin HERȚA (1836-1899), care, din spusele locuitorilor vârstnici, se consideră a fi unul din ctitorii bisericii. Din alte surse, și anume din icoana Sfinților Trei Ierarhi, care se află în incinta bisericii, sunt cunoscuți și alți ctitori: D. VOLUȚA, J. JITNIȚA, V. ZINOVEI, R. MUNTEANU, M. COJOCARI, V. DANILA, G. CIORBĂ, V. CRĂCIUN, O. TIMUȘ, I. GRECU.

Biserica „Minunea Sf. Arh. Mihail” a funcționat și în perioada sovietică. Credincioșii din localitate vorbesc cu respect deosebit despre Părintele Teodor BACINSCHII, care a slujit în biserică și datorită lui locașul sfânt nu a fost închis. În perioada comunistă se achita anual 50 000 de ruble pentru ca biserica să nu fie închisă. În anul 1990 Părintele Teodor a trecut la Domnul. După trecerea în veșnicie a Preotului Teodor parohia a fost deservită de mai mulți clerici.

În urma cutremurului, turla bisericii a ajuns în stare avariată. Din acest motiv, turla a fost demolată și zidită din nou.

În perioada 1993-2006 paroh al bisericii a fost Părintele Nicolae GRECU.

În anul 1994 a fost reparat interiorul locașului sfânt.

În anul 1995 Înaltpreasfințitul VLADIMIR, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, a sfințit biserica și a oficiat Sfânta Liturghie.

În 2006 a fost reparat exteriorul bisericii, iar în anul 2007 – interiorul.

În perioada 2006-2008 parohia Onișcani a fost păstorită de Preotul Serghei NEGRU (actualul paroh al bisericii din s. Novaci, r. Călărași).

Mai multe icoane, care datează  din anii 1890-1902, se află în biserică.

În perioada 2008-2014 paroh al bisericii a fost Părintele Vitalie URSU. La data de 14 august 2010 în biserică a fost adusă copia icoanei Maicii Domnului „Portărița” din mănăstirea Iviron (Muntele Athos). Icoana nouă a fost pictată de călugării athoniți. Un aport considerabil la acest lucru important pentru creștinii din Onișcani a adus Domnul Mihail CIORBĂ.

La data de 28 ianuarie 2012 Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, a oficiat Sfânta Liturghie în biserică. La serviciul divin au participat preoți din cadrul protopopiatului Călărași, creștinii din localitate și oaspeți. La final, ctitorii bisericii au primit Diplome Arhierești, pentru aportul adus la înfrumusețarea bisericii.

În curtea bisericii se află o casă cu 2 odăi. Biserica deține și o casă parohială, care este amplasată în apropiere de locașul sfânt.

După unele date istorice aici ar fi slujit și Sf. Sf. Mucenic Serafim Ciceagov. Și tot de această biserică se leagă și o prezență a unui țar rus cu numele Alexandru.

Din anul 2014 (19 iunie) și până în prezent paroh al bisericii este Protoiereul Viorel GHIMPU.