Banul și bogăția este dumnezeul lumii de astăzi

Oamenii de astăzi pot fi împărțiți în două categorii. O categorie sunt necredincioşii, care zic că nu există Dumnezeu, care nu-i interesează nimic despre mântuirea sufletului și despre fapte bune. Cealaltă categorie putem spune că sunt credincioși, merg de Crăciun, de Paşti, de altă sărbătoare la biserică, aprind lumânări, mai fac şi câte o rugăciune. Spun că ei cred în Dumnezeu. Dar defapt în realitate îl neglijează pe adevăratul Dumnezeu, iar Dumnezeul căruia îi slujesc cu adevărat, este bogăția. De fapt putem spune că,banul și bogăția este dumnezeul lumii de astăzi, pentru foarte, foarte mulți oameni.

Cei care adoră banul lucrează aspru. Nu ca să trăiască şi să-şi câştige pâinea; această muncă este binecuvântată. Aceştia se extenuează, nu pentru că nu au, ci ca să le înmulţească pe cele pe care le au. Au o sută de mii? Să le facă două sute. Au două sute? Să le facă patru sute… Lucrează şi duminica, şi în ceasul în care bat clopotele, lucrează şi în Sfânta şi Marea Vineri, lucrează continuu.Şi doar lucrează? În plus, emigrează, pleacă din patrie. Nu mă refer la cei care nu au terenuri; aceştia sunt obligaţi să plece. Mă refer la cei care pot să trăiască aici, dar se risipesc în cele patru puncte ale orizontului, ca să adune avere, să devină milionari; şi apoi nu le mai pasă de cei de-ai lor de aici.

Dumnezeul acestor oameni este Mamona; tot ce le spune acesta, asta fac. Le spune mamona “furaţi!”? Vor fura. Le zice să se ducă la tribunal să se judece? Se judecă Le spune să nedreptăţească pe văduvă şi pe orfan? Nedreptăţesc. Le spune să facă război? Fac.Le zice să smulgă pâinea de la gura săracului? O fac.

Mare lucru este să creadă cineva în Dumnezeu! Pentru că Dumnezeu este Tată, cum zice Evanghelia (vezi Matei 3, 26); şi precum un tată se îngrijeşte de copil, aşa şi Părintele ceresc se îngrijeşte de toţi copii lui, mici şi mari. Aşa trăim. Dar suntem nemulţumitori. O, falsă societate! Îi dai câinelui un os şi-ţi dă din coadă; omul abia are o buchie în gură, abia ştie să vorbească, şi-L înjură pe Dumnezeu. Nemulţumitori oameni!

Înaltpreasfințitul Augustin Kandiotis

Mitropolit de Florina