55 de ani ai Înalpreasfinţitului Arhiepiscop PETRU, sărbătoriți liturgic la Mănăstirea Hîncu

Sîmbătă, 29 octombrie 2022, Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop de Ungheni şi Nisporeni, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie la Sfânta Mănăstire „Cuvioasa Parascheva” – Hîncu. Oficierea acestei Sfintei Liturghii a fost prilejuită de împlinirea celor 55 ani de viaţă pământească a Înaltpreasfinţiei Sale.

În dimineaţa zilei, Înaltpreasfinţia Sa a fost întâmpinat de stareţa mănăstirii, Egumena PARASCHEVA (Cazacu), dimpreună cu obştea, soborul de preoţi adunaţi şi creştinii prezenţi.

Alături de Chiriarh au coliturghisit Prot. Vadim COROSTINSCHI, Secretarul Eparhial, Arhim. KIRIL (Braguța), Stareț al Mănăstirii Hîrjauca și Președintele Sectorului Eparhial, Mănăstiri și viță monahală, Arhim. SPIRIDON (Marin), Egumen al Mănăstirii Hîrbovăț, Arhim. PAVEL (Tabacari), Duhovnicul Mănăstirii Hîncu, dar și alți slujitori.

După Vohodul mic, Înaltpreasfinția Sa a înmânat obștei monahale a Sfintei Mănăstiri Hîncu, Distincţie Eparhială „Cuvioasa Parascheva”, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la redeschiderea acestui așezământ monahal. Apoi duhovnicul Sfintei Mănăstiri Hîncu, Arhimandritul PAVEL (Tabacari), dimpreună cu toți slujitorii acestei Sfinte Mănăstiri, au fost decorați de Înaltpreasfinţia Sa, cu Medalii Eparhiale și distincții bisericești. De asemenea, și Ieromonahul OREST (Moșneguțu), blagocinul Mănăstirii Hîrbovăț, a fst decorta cu dreptul de a purta paliță și cruce cu pietre scumpe.

După citirea Sfintei Evanghelii (Luca 9, 11-17), Ierarhul a ținut un consistent cuvânt de învățătură, explicând mesajul evanghelic, relatând secvențe din viața Cuvioasei Parascheva, ocrotitoarea Sfintei Mănăstiri Hîncu, dar și din viața Sf. M. Longhit Sutaşul, care este astăzi pomenit, cel care conform tradiţiei şi istoriei bisericeşti, l-ar fi împuns cu suliţa în coastă pe Mântuitorul Hristos, dar apoi s-a întors la credință, văzând minunile de pe Golgota.

În timpul Sfintei Liturghii au fost înălţate rugăciuni de slavă, laudă, dar şi de mulţumire lui Dumnezeu, pentru toate binecuvântările şi ajutorul revărsat de Sus asupra Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop PETRU, omagiatul zilei de azi.

De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a înălţat rugăciuni liturgice şi pentru „odihna cu sfinţii” a sufltelor părinţilor săi, Ioan şi Feodosia, care i-au dat viaţă şi l-au educat creştineşte.

La final, Ierarhul a fost felicitat de Prot. Vadim COROSTINSCHI, Secretarul Eparhial, din partea slujitorilor Catedralei Episcopale din mun. Ungheni. Apoi, Înaltpreasfinția Sa a fost felicitat călduros de toţi cei prezenţi, urându-i mulţi, fericiţi şi binecuvântaţi ani, încununaţi de multe şi frumoase realizări, după cum au fost şi până în prezent.

La sfârșit, Chiriarhul a mulțumit tuturor pentru prezență și felicitare.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul de copii al Catedralei Episcopale din mun. Ungheni, condus de preoteasa Liliana ROTARI. Menționăm că la final și corul de copii l-a felicit pe Ierarh.