Cu binecuvântarea Preasfinţitului PETRU, Episcop de Ungheni în incinta Liceului Teoretic “Ion Creangă”, mun. Ungheni, cartierul Dănuţeni şi cu bunăvoinţa directorului instituţiei, doamna Vrabie Zinaida, s-a desfăşurat seminarul informativ, fiind coordonat de Protoiereul Andrei URSOI, Preşedintele Sectorului Eparhial, Învăţământ Religios şi Catehizare, cu tema: ”Tinerii între libertate și responsabilitate” în parteneriat cu Centrul de Sănătate Publică, avându-l ca reprezentant pe Domnul Deliu Nicolae, Şef Secţie Management în Sănătate Publică şi Inspectoratul de Poliţie Ungheni, fiind reprezentat de domnul Rotaru Sergiu.
La seminar au participat peste 400 de elevi care au fost informaţi despre libertate şi responsabilitate în contextul moralei creştine, consecinţele viciilor privite din perspectivă legală, influenţa şi impactul acestora asupra sănătăţii.
„Omul care este înlănțuit cu trupul, dar cu duhul este liber – este liber, iar cel care este liber cu trupul, dar cu duhul este legat – este rob”.
(Filosoful grec Epicur)
Una dintre falsele, sau mai bine zis, iluzoriile idei care este promovată activ în societatea de astăzi și, în special, în rândul tinerilor, este ideea libertinajului care se vrea a fi înlocuitoare a adevăratei libertăți despre care ne vorbește într-una atât filozofia antică, cât și religia creștină.
Este foarte important ca tinerii să înțeleagă corect ideea de libertate și cum se manifestă aceasta; să-și cultive un discernământ care i-ar ajuta să o deosebească pe cea adevărata de cea pervertită.
Adevărata libertate nu o are cel care se lasă de toate,insinuând, astfel, pătrunderea infinitului și nelimitării, prin scoaterea anumitor limite și norme din viața sa. Cel ce spune că „nu voi avea nici o limită în nimic și, astfel, voi cunoaște libertatea, voi cunoaște tainele ce se află după limită”, se înșeală amarnic, căci, astfel, el se lasă doar purtat de valul experiențelor fără limite, dar tânărul acesta nu pătrunde esența infinitei libertăți, ci doar ajunge la concluzia că poate face orice.
Adevărata libertate o cuprinde tânărul care nu se lasă purtat de fluxul bolnav al lumii; și aceasta, implicând un efort deosebit, arată faptul că tânărul are voință liberă, căci, dacă omul nu poate face ce nu vrea și refuză aceasta cu desăvârșire, ce fel de libertate are ? Dacă omul nu poate face ceea ce nu vrea, cum mai putem spune că este capabil să le facă pe toate ?
Îndemnăm tinerii să nu se mulțumească cu acest surogat al libertății pe care li-l întinde atât de darnică actuala societate de consum; să nu se lase înșelați, ci să dea dovadă de adevărată verticalitate, prin cultivarea asiduă a sufletului și a caracterului.