Ședința Consiliului Eparhial al Episcopiei de Ungheni și Nisporeni

Marți, 2 iulie, 2024, în incinta Centrului Eparhial s-a desfășurat ședința Consiliului Eparhial al Episcopiei de Ungheni și Nisporeni.
În cadrul respectivei ședințe au fost abordate mai multe subiecte.
Componența Consiliului Eparhial:
PREŞEDINTELE,
1. Înaltpreasfințitul Arhiepiscop PETRU
SECRETARUL,
2. Protoiereul Vadim COROSTINSCHI
MEMBRII,
3. Arhimandritul Kiril BRAGUȚA
4. Protoiereul Bartolomeu TURTUREANU
5. Protoiereul Vitalie COZARI
6. Protoiereul Grigorie DODON
7. Protoiereul Serghei SLĂNINĂ
8. Protoiereul Vasile MAIDANSCHI
9. Protoiereul Ioan BORŞ
10. Protoiereul Boris STRATAN
11. Protoiereul Andrei PROCOPENCO
12. Protoiereul Andrei SIMON
au discutat următoarele subiecte:
1. Alegerea noului Protopop al Circumscripției Nisporeni: din statutul eparhial rubrica VIII. Protopopiatul, liniatul 2: În fruntea protopopiatului se află un preot, numit de către Episcop, la propunerea Consiliului Eparhial…
2. Adunările Protopopiatelor să se desfășoare trimestrial odată la 3 luni, în a doua jumătate a lunilor: martie, iunie, septembrie, noiembrie, iar luna decembrie va fi Adunarea Generală. Dar s-a hotărât ca Adunările ordinare în cuprinsul Protopopiatelor să se desfășoare ca și până în prezent, în fiecare lună.
3. Preoții samavolnici trecuți la Mitropolia Basarabiei au fost invitați la Centrul Eparhial în data de 26 iunie 2024, ora 13.00.
4. Protopopii împreună cu Comisia disciplinară a Protopopiatului să scrie raport pe preotul care trece samavolnic la Mitropolia Basarabiei.
5. Verificarea bisericilor de comisia protopopiatului:
a. De făcut poze pe interior, exterior ca să fie plasate în arhivă. Format electronic și hârtie.
b. De adus xerox la Certificatele de înregistrare a Bisericilor, la Extras și primele 3 pagini la Statut.
c. De adus la cancelarie fotografiile preoților și xerox la buletine la zi. Pozele în reasă și camilafcă cu cruce la piept în format ¾ cm și 10/15 cm și pe disc format electronic. Informația data se reînnoiește odată la 10 ani.
6. Centrul Eparhial va fi în concediu: perioada 15 iulie – 14 august. Cu dezlegări de cununie să sunați la cancelarie 023625171 – o să fie Serghei.
7. Când se săvârșește slujbă arhierească în parohie, arhiereul să fie întâmpinat de preotul paroh, preoteasă și copiii preotului și primarul dacă este. Ar fi bine ca preotesele să fie alături de preot la slujbele arhierești sau alte activități eparhiale.
8. Preoții când doresc să facă un pelerinaj sau călătorie mai mult de trei zile și nu va fi în una din duminici, să scrie Cerere de plecare pe numele Chiriarhului și să o depună la Centrul Eparhial și va primi binecuvântare în scris.
9. Preoții cer în scris, o circulară, de la Sinodul BOM, care este decizia bisericii vizavi de valabilitatea Tainilor săvârșite de preoții trecuți la Mitropolia Basarabiei
10. Preoții ce doresc să facă reparație în biserică să ea binecuvântare de la Chiriarh.