Patriarhul Daniel al Bulgariei, a criticat acțiunile patriarhului Bartolomeu cu privire la crearea BOaU

Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Bulgare, a criticat acțiunile patriarhului Bartolomeu cu privire la crearea BOaU, afirmând că acordarea Tomosului a dus la creșterea persecuției Bisericiii Ortodoxe Ucrainene, subliniind că patriarhul Bartolomeu, fără pocăință din partra schismaticilor ucraineni, le-a acordat Tomosul, „unindu-i în așa-numita Biserică Ortodoxă a Ucrainei – BOaU, și a recunoscut entitatea nou creată drept Biserica Ortodoxă canonică a Ucrainei”.

Totodată, Patriarhul Daniel al Bulgariei ridică întrebarea despre soarta Bisericii Ortodoxe Ucrainene (BOUkr) , în frunte cu mitropolitul Onufrie, care în urmă cu cinci ani și până astăzi este recunoscută de toate Bisericile Ortodoxe Autocefale, notând că deși au trecut ani, multe Biserici, inclusiv cele vorbitoare de limbă greacă, precum Biserica Ortodoxă a Albaniei, Patriarhiile Ierusalimului și a Antiohiei, nu recunosc BOaU.

Ierarhul reamintește că într-o scrisoare a arhiepiscopului Anastasie al Tiranei din Biserica Ortodoxă a Albaniei, se afirmă că acordarea Tomosului „grupurilor schismatice, care nu se pocăiesc, cu clerici problematici” este inacceptabilă.

Patriarhul Bartolomeu a spus că acordarea Tomosului trebuia să aducă pace în Biserică, unind milioane de creștini ortodocși lipsiți de comuniunea cu Biserica.

Dar Patriarhul Daniel al Bulgariei arată că au fost obținute rezultate opuse: „În loc să aducă pace în Biserică, așa cum spunea patriarhul Bartolomeu, a început un război în care, literalmente, oamenii pe care i-au proclamat canonici persecută Biserica canonică, pun mâna pe biserici, bat preoți și ucid”.

Aceștia sunt creștini? Este ceva absurd. Și că, aceste acțiuni dezbină Ucraina întreagă, nu doar biserica”, consideră patriarhul Bulgariei.

Sursa: Uniunea juriștilor Ortodocși din Ucraina