Parohia Vulpești

Biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe”.

Localitatea: s. Vulpești, r. Ungheni.

Anul înființării: 2000 (biserica actuală).

Preot paroh: Protoiereu Victor CIUGUREANU.

Slujiri arhierești (ultima): 06 februarie 2011.

 

Un act oficial care consemnează înfiinţarea, zidirea sau sfinţirea primei biserici din satul Vulpeşti cu hramul „Sf. Sf. Mc. Foca”, care era zidită din lemn, nu s-a păstrat, dar despre a doua biserică din satul Vulpeşti, aflăm că s-a sfinţit în anul 1874 şi preot care a slujit mai mult la această biserică a fost Preotul Avacum POPOVICI, care a păstorit 49 ani. Tot în acest timp a fost şi dascăl al bisericii – Samuel.

În perioada sovietică sfântul locaș a ajuns într-o stare deplorabilă. Ctitoria creştinilor ortodocşi din localitatea Vulpeşti nu mai avea nimic din frumuseţea şi grandoarea de altădată. Totul era o ruină. Creştinii satelor Vulpeşti şi Mănoileşti au hotărât să construiască o nouă biserică în cinstea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.

În anul 1998, la 4 aprilie, un sobor de preoţi cu creştinii satelor Vulpeşti şi Mănoileşti, în frunte cu Protopopul circumscripției Ungheni,  Protoiereul Ioan PORCESCU au înălţat rugăciuni Bunului Dumnezeu pentru primirea binecuvântării cerești la zidirea unei noi biserici. Prin decret mitropolitan (din 12 octombrie 1999) paroh al sfântului locaș a fost numit Preotul Victor CIUGUREANU. În anul 1999 preotul Victor CIUGUREANU a încheiat un contract de arendă cu asicoop Cetireni, şi la 27 octombrie 1999, s-a săvârşit acastistul Sfintei Parascheva şi rânduiala Sfinţirii Apei Mici în incinta fostului magazin a satului. În anul 2000, în ajunul sărbătorii Înălţării Domnului, s-au început lucrările de construcție a bisericii, dar în puţin timp au încetat lucrările din motive financiare.

La data de 14 mai 2001 s-au început lucrările de construcţie.

În ziua de 05 septembrie 2002, a fost pusă piatra de temelie a bisericii de către Preasfințitul ANATOLIE, Episcop de Cahul și Hîncești. Construcţia bisericii a durat 7 ani.

La data de 04 aprilie 2009 a fost oficiată prima liturghie în noua biserică.

Biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe” a fost sfințită la 06 februarie 2011 de către Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, împreună cu un sobor de preoţi.

 

Contacte:

Biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe”, s. Vulpești, r. Ungheni.