Parohia „Sf. Ap. Luca”, mun. Ungheni

Istoria bisericii „Sf. Ap. Luca” din mun. Ungheni

 

Biserica „Sf. Ap. Luca”.

Localitatea: mun. Ungheni.

Anul înființării: 2006 (anul 2014 – biserica în construcție).

Preot paroh: Protoiereu Andrei URSOI.

Slujiri arhierești (ultima): 31 octombrie 2011 – liturghie; (09 noiembrie 2014 – punerea pietrei de temelie a bisericii).

 

Această parohie, de pe lângă Spitalul Raional Ungheni, a fost întemeiată la îndemnul și cu binecuvântarea Preasfințitului PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni în anul 2006. Într-o clădire din incinta spitalului a fost amenajat un paraclis în cinstea Sfântului Apostol și Evanghelist Luca.

În data de 31 octombrie 2011 Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni a oficiat Sfânta Liturghie în paraclisul temporar. Alături de Ierarh au liturghisit preoți din candrul Episcopiei. La finalul Liturghiei, Arhiereul a adus în dar o icoană cu chipul Maicii Domnului.

Lucrările de construcție a bisericii „Sf. Ap. Luca” au început în luna septembrie a anului 2014. La 09 noiembrie 2014 a fost pusă piatra de temelie. Rânduiala a fost oficiată de Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni și de un sobor de preoți. La eveniment au participat reprezentați ai aparatului public local.

Din anul 2007 paroh al bisericii este Protoiereul Andrei URSOI, președintele Sectorului Eparhial Învățământ Religios și Studii Teologice. Părintele Andrei administrează lucrările de construcție a locașului sfânt. Biserica este zidită în stil bizantin.

La moment, serviciul divin se oficiază în biserica nou zidită. La data de 25 ianuarie 2021 sfântul locaș a fost vizitat de către Înaltpreasfințitul VLADIMIR, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove și Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni.

 

Contacte:

Biserica „Sf. Ap. Luca”, mun. Ungheni.