Parohia Grozasca

Istoria bisericii „Sf. Irh. Vasile cel Mare” din s. Grozasca, r. Ungheni

Biserica „Sf. Irh. Vasile cel Mare”.

Localitatea: s. Grozasca, r. Ungheni.

Anul înființării: 2013.

Preot paroh: Protoiereu Serghei RACOVIȚĂ.

Slujiri arhierești (ultima): 18 iunie 2016.

 

Această parohie a fost înființată de Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni. Creștinii din localitatea Grozasca au încercat de nenumărate ori să deschidă un locaș de închinare. Văzând dorința creștinilor de a avea biserică, Ierarhul s-a implicat personal în amenajarea sfântului locaș. Înr-un an de zile o clădire părăsită și neîngrijită s-a transformat într-un frumos locaș sfânt. A fost schimbat acoperișul, au fost instalate 5 cupole. A fost schimbată și înfățișarea clădirii, biserica  fiind împodobită cu toate cele necesare.

Preasfințitul PETRU a fost primul ctitor al acestui locaș. Preasfinția Sa a adus în dar o icoană cu chipul Sfântului Arhanghel Mihail, a oferit ajutor financiar, a întreprins mai multe vizite arhipăstorești în această parohie.

Din anul 2013, prin decretul Preasfințitului PETRU, paroh al bisericii este Protoiereul Serghei RACOVIȚĂ.

La data de 21 februarie 2014 a fost sfințit Sfântul Prestol. Serviciul divin a fost oficiat de Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni. Alături de Arhiereu a coliturghisit un sobor de preoți și diaconi. La slujbă au fost prezenți și oficialități ai raionului Ungheni. Ctitorii și binefăcătorii au fost decorați cu distincții eparhiale.

Biserica a fost sfințită la 18 iunie 2016 de către Preasfințitul IOAN, Episcop de Soroca, vicar al Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove. După rânduiala sfințirii a urmat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. În aceeași zi au fost sfințite cantina socială și Troița din ograda bisericii.

Cu străduința părintelui Serghei și a oamenilor de bună credință locașul sfânt a fost amenajat și acum așteaptă pe creștini la rugăciune.

 

Contacte:

Biserica „Sf. Irh. Vasile cel Mare”, s. Grozasca, r. Ungheni.