Parohia Buzduganii de Jos

Istoria bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din s. Buzduganii de Jos, r. Ungheni

 

Biserica „Nașterea Maicii Domnului”.

Localitatea: s. Buzduganii de Jos, r. Ungheni.

Anul înființării: 2013.

Preot paroh: Preot Gheorghe VACARAȘ.

Slujiri arhierești (ultima): 13 aprilie 2013.

 

Buzduganii de Jos este un sat din cadrul comunei Valea Mare, raionul Ungheni. Satul are o suprafaţă de circa 0.70 kilometri pătraţi. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Ungheni și la 115 km de Chișinău. Satul Buzduganii de Jos a fost menționat documentar în anul 1772. Conform datelor recensămîntului din anul 2019, populaţia satului constituie 460 de oameni, dintre care 235 bărbați –  51,1 %  și 225 femei – 48.9 %.

Până în anul 2012, în sat nu a existat biserică, iar serviciile divine au fost oficiate de către Preotul Nicolae MIHAI din satul Morenii Vechi.  La data de 06 mai 2012, cu binecuvântarea Preasfințitului PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, a fost oficiat primul acatist în sat, în curtea răposatului Roman BONDARI, de către parintele Serghei RACOVIŢĂ, cleric al Catedralei Episcopale „Sf. Bn. Knz. Alexandru Nevski” din municipiul Ungheni.

Cu binecuvântarea Preasfințitului PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, fiul răposatului Roman BONDARI, Vadim BONDARI a donat casa parintească pentru a fi transformată în biserică.

Pe 13 aprilie 2013 Preasfinţitul PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni a oficiat sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în nou-amenajata biserică cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”.

Până în anul 2014, Sfintele Liturghii au fost oficiate de către parintele Serghei RACOVIŢĂ și părintele Oleg LIȘCIUC, clerici ai Catedralei Episcopale „Sf. Bn. Knz. Alexandru Nevski” din municipiul Ungheni.

La data de 21 februarie 2014, în cadrul Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, în parohia ,,Sfântul Mare Mucenic Teodor Stratilat” din satul Fîrlădeni, raionul Hîncești, diaconul Gheorghe VACARAȘ, absolvent al Facultăţii de Teologie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, România, a fost hirotonit în treapta de Preot, pe seama parohiei ,,Nașterea Maicii Domnului” din satul Buzduganii de Jos.

La data de 23 februarie 2014, cu binecuvântarea Preasfințitului PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, preotul paroh Gheorghe VACARAȘ împreună cu Secretarul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, Preotul Vadim COROSTINSCHI, au oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

Biserica necesita lucrări generale de reparație și cu susținerea ctitorului Iurie VRABIE și a enoriașilor, au fost realizate multiple lucrări, printre care: schimbarea acoperișului, construcția clopotniței, fațada Bisericii, schimbarea geamurilor, ușilor, etc.

La data de 21 noiembrie 2015, cu contribuția ctitorului Iurie ȘCERBATÎI, au fost aduse de către preotul paroh, de la Voronej, 4 clopote.

În anul 2019, au fost realizate lucrări de reparație generală în interiorul Bisericii și a fost finisată sala de mese.

 

Contacte:

Biserica „Nașterea Maicii Domnului”, s. Buzduganii de Jos, r. Ungheni.