Parohia Peticeni

Istoria bisericii „Sf. M. Mc. Dumitru” din s. Peticeni, r. Călărași

 

Biserica „Sf. M. Mc. Dumitru”.

Localitatea: s. Peticeni, r. Călărași.

Anul înființării: 1914.

Preot paroh: Preot Oleg CELMEA.

Slujiri arhierești (ultima): 08 septembrie 2018.

 

Istoria bisericii în cinstea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir, a început în anul 1914, când a fost pusă piatra de temelie. În urma problemelor apărute, construcția a fost stopată. În anul 1932 lucrările de zidire a locașului sfânt au fost reluate. Biserica a fost zidită cu străduința oamenilor din localitate.

La data de 08 noiembrie 1937 biserica a fost sfințită, paroh fiind Preotul Ioan CAIMACAN. Există date care confirmă că parohia Peticeni a fost păstorită de următorii preoți: Preotul Vasile CIORIC (timp de 2 ani) și Preotul Pantelimon (până în anul 1960). În toamna anului 1960 locașul sfânt a fost închis de către puterea sovietică.

După închiderea bisericii, inventarul bisericesc și bunurile au fost duse în beciul colhozului din localitatea Seliște (r. Nisporeni), așternutul locașului sfânt a fost dat școlii din satul Novaci, pentru căminul elevilor, Cristelnița și cărțile liturgice au fost păstrate de săteni și cu timpul au fost reîntoarse bisericii la redeschidere, Sfânta Evanghelie a fost păstrată de către epitrop, Domnul Nistor PÎRȚAC. Veșmintele preoțești au fost păstrate și mai târziu transmise Preotului Zaharia CIOBANU, parohul bisericii „Sf. Irh. Nicolae” din satul Vălcineț.

La sfârșitul secolului XX, sătenii – Vasile CĂTANĂ, N. CIUBEICĂ, Ilarion PÎRȚAC, Nicolae MIHAILOV, au făcut nenumărate adresări către autoritățile statului pentru a obține permisiunea de a redeschide locașul sfânt.

În anul 1989 biserica a fost redeschisă, au început lucrările de renovare. Serviciul divin se oficia din anul 1991. La data de 27 februarie 1992 biserica a fost sfințită de către Protoiereul Ioan EȘANU, paroh fiind Preotul Petru COJOCARI.

Preotul și enoriașii au depus tot efortul pentru a renova biserica și a procura vasele liturgice și necesarul pentru săvârșirea sfintelor slujbe (icoane, steaguri, Sf. Evanghelie, cărți liturgice, etc.). Cu străduința Preotului Oleg CHEABURU și a epitropului, Nicolae MIHAILOV, a fost zidită casă parohială.

Preoți slujitori în parohia Peticeni (după redeschidere):

  • Preotul Petru COJOCARI (1991-1992);
  • Preotul Valeriu (1992);
  • Preotul Ghenadie (1992-1994);
  • Preotul Zosima FRUNZĂ (1994-1996);
  • Preotul Oleg CHEABURU (1996-2001);
  • Preotul Dumitru PORFIREANU (2001-2005);
  • Preotul Gheorghe PASCAL (2005-2014);
  • Preotul Oleg CELMEA (2015-prezent).

La data de 28 ianuarie 2015, prin decretul Preasfințitului PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, Preotul Oleg CELMEA a fost numit în funcția de paroh al bisericii. Părintele Oleg împreună cu enoriașii au depus efortul pentru a renova locașul sfânt și a înfrumuseța teritoriul bisericii.

La data de 08 septembrie 2018 Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, a oficiat Sfânta Liturghie în biserică. Alături de Ierarh s-au rugat Secretarul Eparhial, Protoiereul Vadim COROSTINSCHI, protopopul circumscripției Călărași, Protoiereul Grigore DODON, parohul bisericii, Preotul Oleg CELMEA, preoți din raionul Călărași, oaspeți și credincioși din localitate. La final, ctitorii au primit Diplome Arhierești.

La 08 noiembrie 2019 a avut loc deschiderea oficială a muzeului bisericii din satul Peticeni.  Fiecare obiect expus, a pus în valoare o etapă de fortificare a comunității creștin-ortodoxe din localitate. Exponatele vorbesc despre  evlavia creștinilor care au păstrat ascunse anumite obiecte ce aparțin bisericii și curajul pe care l-au manifestat sătenii  care au bătut insistent la ușile autorităților în vederea redeschiderii bisericii. Muzeul a fost deschis cu străduința Părintelui Oleg CELMEA și a oamenilor din sat.

În parohia Peticeni se desfășoară rodnică activitate pastoral-misionară și se întreprind multiple activități dedicate tinerei generații.

 

Contacte:

Biserica „Sf. M. Mc. Dumitru”, s. Peticeni, r. Călărași.