Parohia Bahmut

Istoria bisericii „Sf. Irh. Nicolae” din s. Bahmut, r. Călărași.

 Biserica „Sf. Irh. Nicolae”.

Localitatea: s. Bahmut, r. Călărași.

Anul înființării: 1887.

Preot paroh: Protoiereu Oleg ISTRATI.

Slujiri arhierești (ultima): 21 mai 2013.

 

În anul 1809 în localitatea Bahmut a fost construită o nouă biserică de lemn (există surse care indică că în sat a existat o biserică de lemn mai veche), în care se oficia serviciul divin de către un preot, un diacon și un dascăl.

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea în sat a fost construit conac boieresc cu frumoasă arhitectură neoclasică cu portic și coloane dorice pe fațadă. În anul 1887 în locul vechii biserici, cu contribuția boierului Vichentie MALSCHI, a fost ridicată din piatră una nouă, purtând hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, care prin aleea de marmură, străjuită simetric cu două rânduri de castani și pini, formau un cochet ansamblu arhitectural. Parcul din jurul conacului cu variatele specii de arbori și arbuști exotici, cu lacul de agrement, pe care înotau nelipsitele lebede.

În curtea bisericii s-a păstrat cavoul ctitorului, deasupra căruia a fost înălțat un monument funerar din marmură neagră, care amintește că aici au fost inhumați dvoreanul Vichentie MALSCHI (1834-1884), împreună cu fiii săi: Lev (1856-1901) și Alexandru (1858-1902).

Din Anuarul Chișinăului și Hotinului aflăm că în 1921 în sat erau 300 de gospodării, cu 933 de oameni (463 de bărbați și 470 de femei). Exista o casă pentru preot (paroh – Nicolae ROMANOVSCHI, cântăreț – Ioan GROAPĂ).

În anul 1926 existau în Bahmut 466 de gospodării, parohul bisericii era Preotul Serghei LOZAN, născut la 25 septembrie 1896, absolvent al Seminarului Teologic. Cântăreț era același Ioan GROAPĂ, născut la 1875, absolvent al Școlii de cântăreți.

Odată cu întemeierea schitului Veverița, Bahmutul devine un sat tot mai cunoscut, mai ales că noul locaș monastic avea legături strânse cu mănăstirile – Hîrjauca, Răciula, Frumoasa, Hârbovăț, Hirova și Tabăra.

Biserica „Sf. Irh. Nicolae” a fost închisă de către autoritățile sovietice în anul 1954. Locașul sfânt nu a activat timp de 38 de ani, servind drept depozit de chimicale, ulterior de grajd.

În anul 1992 biserica a fost redeschisă, prin contribuția oamenilor din sat și a primăriei a fost reparată și renovată. La data de 23 noiembrie 1992 biserica a fost sfințită. La serviciul divin au participat preoți, locuitorii satului și oaspeți.

În anul 2009, prin decretul Înaltpreasfințitului VLADIMIR, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, în funcția de paroh al bisericii a fost numit Preotul Oleg ISTRATI. Părintele Oleg păstorește parohia Bahmut până în prezent.

La data de 21 mai 2013 Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserică. La slujba arhierească au participat secretarul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, Arhimandritul IOAN (Moșneguțu), Protopopul circumscripției Călărași, Protoiereul Grigore DODON, Protopopul circumscripției Ungheni, Preotul Bartolomeu TURTUREANU, parohul bisericii, Preotul Oleg ISTRATI, preoți din cadrul Protopopiatului Călărași, oaspeți și enoriași ai bisericii.

 

 

Contacte:

Biserica „Sf. Irh. Nicolae”, s. Bahmut, r. Călărași.