Mesajul Înaltpreasfințitului PETRU, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, adresat tuturor femeilor creștine, în Duminica Sfintelor Femei Mironosițe

Preacuvioase Maici, Doamne Preotese, Stimate femei creștine!

Dragi mame, bunici, soții, fiice!

În această Duminică binecuvântată, numită Duminica Sfintelor Femei Mironosițe, când Biserica Ortodoxă prăznuiește Ziua Femeilor creștine, cinstind prin slujbă cuviincioasă credința, dragostea și curajul Sfintelor Mironosițe, dar și a tuturor femeilor credincioase, Vă adresez sincere și frumoase cuvinte de felicitare, făcând și câteva mențiuni creștine, foarte importante, cu prilejul amintit!

Atât literatura creștină, cât și cea laică spun la unison că „Femeia este  izvorul viu prin care se întreține viața”! Dumnezeu a ales femeia, ea fiind cea care să nască prunci, să îi educe, să îi crească și ei să devină Oameni.

Părintele Arsenie Papacioc spune că ,,Femeia înseamnă ,,împărăteasă dăruitoare”, iar poetul neamului Grigorie Vieru spune că ,,Femeia este al cincilea anotimp, în care natura se odihnește, amintindu-și toate florile primăverii, toate privighetorile verii, toți strugurii toamnei și toate ninsorile iernii!” Femeia este ,,anotimpul care e în stare să le înlocuiască pe celelalte patru! Să înlocuiască primăvara – cu frumusețea ei, vara – cu căldura ei, toamna – cu gingășia și dărnicia ei și iarna – cu curățenia ei!”

Așadar, femeia are cea mai frumoasă responsabilitate! Rolul de a fi Mamă, de a fi Soție, de a fi ,,căldura casei”, de a naște copii! Acest rol este o binecuvântare de la Dumnezeu!

Mult Stimate Domnișoare, flori înmiresmate ale societății, nu vă pierdeți tandrețea încercând diferite lucruri necuvioase! Păstrați trupul, mintea și cugetul Dumneavoastră, neatinse de păcatele desfrânării, alcoolului, neatinse de vicii, și așa numaidecât veți avea binecuvântarea lui Dumnezeu asupra Voastră.

Sfântul Ioan Gură de Aur ne spune că ,,O femeie e mult mai dorită și mai respectată când căsătoria urmează fecioriei, sub Taina Cununiei! Atunci îndrăgostirea e mai caldă, apropierea dintre soți mai adevărată și iubirea mai autentică, când tinerii se căsătoresc cu o atât de mare prevedere, a păstrării curățeniei trupești și sufletești.” De aceea se cuvine să Vă păstrați deplin curățenia trupească și sufletească, să Vă rugați ca Dumnezeu să Vă ajute în fiecare clipă a vieții, și numai fiind cu Dumnezeu, veți iradia lumină tuturor! Să fiți adevărate următoare a Sfintelor Femei Mironosițe, care au fost creștine adevărate, Apostoli ai Adevărului! Să Vă educați copiii în frica de Dumnezeu, să frecventați biserica și să păstrați întreagă familia ortodoxă, care azi are nevoie de mare susținere!

Maica Domnului, pururea Fecioara Maria, Mama noastră a tuturor, să Vă ocrotească sub acoperemântul milostivirii Ei, să Vă ajute și să Vă întărească în misiunea nobilă a Domniilor Voastre, de a educa generații curate, trupește și sufletește!

De asemenea, Vă dorim că Sfintele Femei Mironosițe să Vă ajute ca viața Domniilor Voastre să fie caracterizată tot de aceleași virtuți cu care și-au împodobit ele viețuirea: credința, dragostea față de Hristo mai presus ca orice, rugăciunea fierbinte, râvna arzândă, curajul neoprit, străduința de a săvârși binele și osteneala de a lupta pentru adevărul mântuitor.

Dumnezeu să vă binecuvânteze cu har mântuitor și să Vă ajute să străluciți în Biserica Ortodoxă, ca stelele și luna pe cer.

Cu dragoste părintească, întru Hristos Domnul,

+ PETRU,

ARHIEPISCOP DE UNGHENI ŞI NISPORENI