Festivalul Pascal „Mîinile Mamei”, ediția a XVI-a, desfășurat la Ungheni, în parcul ”Micul Cluj”

Pe 19 mai, 2024, în Duminica Sfintelor Femei Mironosițe, în a doua parte a zilei, cu binecuvântarea și susținerea nemijlocită a Înaltpreasfințitului PETRU, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, dar și-n colaborare cu Primăria Municipiului Ungheni și cu Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, în Parcul ”Micul Cluj” din mun. Ungheni a avut loc Festivalul Pascal „Mâinele Mamei”, ediția a XVI-a.

Înaintea începerii festivalului Înaltpreasfințitul Arhiepiscop PETRU, dnl Vitalie VRABIE, Primarul Municipiului Ungheni, Dnl Andrei Chistol, Secretarul de Stat al Ministerului Culturii, dnl Alexandru Gorea, Reprezentantul Guvernului în teritoriu, dna Corina Slupețcaia, vecepreședintele Raionului Ungheni, dar și alte oficialități, au fost întâmpinați de prot. Ștefan RÎMBU, Președintele Sectorului Epaarhial, Relații Culturale, dimpreună cu preoții și participanții adunați.

După cuvântul de binecuvântare a Înaltpreasfințitului Arhiepiscop PETRU și menționarea importanței și necesității acestui Festival, au urmat și alte cuvinte de salut, a Dn-lui Andrei CHISTOL, Secretarul de Stat al Ministerului Culturii, Dn-lui Vitalie Vrabie, Primarul Municipiului Ungheni, Dna Corina Slupețcaia, Vicepreședintele Raionului Ungheni, care au evidențiat în alocuțiunele lor necesitatea stringentă și importanța majoră a unor asemenea făstivități de anvergură.

După aceasta, evoluând câteva colective corale și ansambluri folclorice, care au întreținut atmosfera acestei festivități culturale, suita de oficialități au mers pe la căsuțele amenajate corespunzător, pentru a juriza toate exponatele prezentate.

Alături de Înaltpreasfinția Sa pe la expoziție au luat parte și prot. Vadim COROSTINSCHI, Secretarul Eparhial, dar și părinții Protopopi.

Menționam că aflată la a XVI-a ediție, această măsură culturală de anvergură, a propus spre atenția vizitatorilor produse de panificație tradițional-pascale, brodături, covoare, articole de artizanat, etc.

La această frumoasă și inedită activitate culturală au participat în jur de 20 de căsuțe amenajate corespunzător, au prezentat deosebite și excepționale lucrări de panificație, culinărie și artizanat, care au fost analizate și examinate de o comisie de jurizare.

Cu o prezentare de excepție la acest festival, ca și la toate celelalte de altfel, au fost Sfintele Mănăstiri din cuprinsul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, la amenajarea cărora au trudit Stareții și Starețele Mănăstirilor, dimpreună cu obștea.

În cadrul respectivului festival au fost create mai multe ateliere și master-clasuri, precum încondeerea oulelor, picarea diferitor imagini despre mama și familie, modelarea cu lut, desenul pe asphalt, împletirea hulubașilor, etc.., la care au participat diferiți copiii, dar în mod deosebit îi specificăm pe copiii de la Grădinița creșă „Guguță”, nr. 10 din or. Ungheni și copiii de pe lângă Centru Ortodox de la Mănăstirea Răciula.

Obiectivul acestui festival a fost de a valorifica tezaurul creaţiei populare cu caracter religios, de a familiariza tinerele generaţii cu cântecul şi tradiţiile pascale şi de a perpetua frumoasele obiceiuri şi datini creştine ce ţin atât de sărbătorile pascale, cât şi de obiceiurile diferitelor ritualuri creştine.

Cei prezenţi la acest festival, atât prin cântec, cât şi prin expoziţie, au arătat tradiţiile din zonele localităţilor din care venise.

În felul acesta toţii vizitatorii au putut lua cunoştinţă mai îndeaproape cu măiestria atâtor oameni deosebiţi ce şi-au arătat talentul, atât prin înfrumuseţarea căsuţelor improvizate, cât mai cu seamă prin exponatele de panificaţie.

La final Ierarhul a mulțumit tuturor, fiind împărțite Diplome de merit și aparate de uz casnic fiecărui participant, atât din colectivele artistice, cânt și din cei prezenți cu expoziția.  Apoi Ierarhul a felicitate toate femeile creștine cu ziua Sfintelor Femei Mironosițe.

Ținem să specificăm și faptul că pentru o atmosferă și mai solemnă, la respectivul festival au evoluat cu un program deosebit de frumos interpretele Doina Sulac și Lenuța Ghiorghiță, dar și formația Brio Sonoris.

De asemenea ținăm să specificăm că întreg festivalul a fost moderat excepțional de dna Anisia GULICA.