Există o tămâie binecuvântată şi o tămâie blestemată

O inimă curată este o cădelniță minunată, o cădelniță care nu se stinge niciodată, ce arde întotdeauna. Viața adevăratului creştin este o jertfă. Adică, aşa cum tămâia arde în întregime, așa și viața creştinului trebuie să ardă, să se ofere în întregime lui Dumnezeu. Nimic să nu rămână pentru diavol şi pentru patimi. Cădelnița este simbolul rugăciunii şi al jertfei. Ea ne cheamă să ne înălțăm inima noastră la Dumnezeu. De aceea, Biserica noastră psalmodiază: „Să se îndrepteze rugăciunea mea ca tămâia înaintea Ta, ridicarea mâinilor mele jertfă de seară” (Psalmul 140, 2).

Cădelnița. Acei clopoței pe care îi are cădelnița și răsună, când preotul tămâiază, e ca și cum ne-ar striga: Creştinilor, de ce dormiți, de ce sunteți indiferenți? Treziți-vă! Este vremea să vă rugați, să vă rugați cu o inimă plină de dragoste. Să fiți gata să jertfiți toate pentru această dragoste şi să deveniți o jertfă „bineplăcută lui Dumnezeu”, să deveniți „bună mireasmă a lui Hristos” (Filipeni 4, 18; II Corinteni 2, 15).

Vedeţi, iubiţii mei, ce ne învață cădelniţa? Nimic din câte se zic și se fac în biserică nu este fără importanță. Dar, din nefericire, creştinii noştri sunt neînvățați, necatehizaţi şi nu cunosc măreția credinţei noastre, a dumnezeiescului cult.

În afară de această binecuvântată tămâie, există şi o tămâie blestemată; este vorba despre tămâia diavolului. Care este această tămâie? Fumatul. Aşa a numit Sfântul Cosma fumatul, tămâia diavolului şi a interzis creştinilor să fumeze. Când fumați spunea el – e ca şi cum l-ați tămâia pe diavolul.

Din nefericire, fumătorii sunt mulţi, sunt milioane. Sunt bărbați în vârstă, dar și tineri, copii, elevi de școală și – cel mai grav şi mai respingător din toate – este că sunt și femei. Dar fumatul nu face rău doar femeilor; face rău tuturor, celor mici și celor mari.

Să vorbim acum despre banii care se cheltuiesc pe fumat? Să aveți în vedere că în Elada (Grecia) ţigara costă miliarde. Se calculează că un oraș cu o populaţie de 20.000 de locuitori cheltuieşte pe ţigări într-un an circa 20 de milioane de drahme!

20 de milioane pe foc, 20 de milioane pe tămâia diavolului! Cu aceşti bani s-ar fi putut construi în acest oraş şi în oricare alt oraş biserici, azile, case de bătrâni și alte aşezăminte de binefacere. Sau cu aceste milioane ar fi putut să trăiască fericiţi mii de copilași, care acum nu vin la viață, deoarece chipurile părinţii lor nu au cu ce să-i crească. Nu au bani de copii, au bani însă pentru chefurile lor păcătoase. Aşadar, a avut dreptate un înţelept, care a spus că pentru un chef păcătos omul cheltuieşte mai mult decât ar fi cheltuit pentru un copil.

Iubiţii mei, după cele spuse, cum vor cuteza unii să spună că fumatul nu face niciun rău? Rog fumătorii să cântărească fumatul pe balanţa pe care ne-o dă Apostolul Pavel, zicând că „toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate îmi sunt de folos” (I Corinteni 6, 12). Fumatul este printre acele lucruri care nu folosesc omului nici din punct de vedere al sănătății, nici din punct de vedere al economiei. Fumatul este o catastrofă pentru sănătate, este o risipire a banului, este o tămâie a diavolului.

Iubiţii mei creştini, bărbați și femei, bătrâni și copii, câți aveți răul obicei să fumați, aşa cum știți, potrivit poruncii Bisericii noastre, credincioşii postesc în anumite zile de carne şi de alte alimente grase. Postiți și voi de… ţigară. Și acest post al vostru va fi un post binecuvântat. Banii pe care i-ați fi cheltuit fumând păstraţi-i, dați-l milostenie unei familii sărace, și atunci veți simţi o mare bucurie şi veselie.

Mitropolitul Augustin Kandios