Preasfințitul Episcop PETRU: ,,Fiecare familie să aibă în casă Sfînta Agheasmă”

FIECARE FAMILIE SĂ AIBĂ ÎN CASĂ SFÎNTA AGHEASMĂ

Dragi creștini,

În aceste zile sfinte, din pronia iubitoare de oameni a lui Hristos, Biserica dăruiește tuturor creștinilor Apă Sfințitoare – Sfînta Agheazmă!

Cînd avem o durere trupească căutăm medicamente, medici și sfaturi doctorești. Ba mai mult, folosim vitamine, produse calorice pentru a preveni boli și neputințe. Cu toate că trupul este muritor, o bună parte din oameni își cheltuie toată viața, puterile și resursele numai pentru existența materială. „Omul are trei nevoi urgente, ne spune poetul creștin Traian Dorz: pâine, carte şi Dumnezeu. Pâinea îi este necesară de la naştere. Cartea îi este necesară îndată după aceea. Dar Dumnezeu îi este necesar totdeauna”. Pâine este de trebuință firească și nu cere cantități enorme, cartea este necesară pentru cunoaștere, iar Dumnezeu,  „Sfânta Treime, este suprema taină a existenţei, care explică toate, sau fără de care nu se poate explica nimic”, ne spune părintele Dumitru Stăniloaie.

În continuarea bucuriei sărbătorilor de iarnă, Vă îndemn să nu uitați de suflet, de nevoile sufletești, care sunt primare și absolut necesare. Sfînta Ageasmă vine să răspundă necesităților duhovnicești ale credincioșilor. Ea este un dar a lui Dumnezeu pentru toată lumea și are proprietate deosebită de a ne întări puterea sufletească; ea este un medicament prin excelență pentru neputințe, frici și boli.

Aghiasma Mare se ia pe nemâncate, pentru că ea ne cheamă să căutăm viaţa şi bucuria veşnică în iubirea Preasfintei Treimi, arătînd că cele sufletești sunt mai importante și mai de trebuință decît cele trupești. După tradiție, în aceste zile sfinte, vom gusta de opt ori din această apă sfințită; cifra opt ne amintește de veșnicie, de infinit, de viața de veci. După Sfânta Liturghie, întâi gustăm din Aghiasma Mare, apoi luăm sfânta anaforă. Chiar atunci când ne împărtășim putem gusta din Agheasma, dar, bineînțeles se ia după ce am primit Sfînta Împărtășanie.

Dragi creștini, fiecare familie să aibă în casă Sfînta Agheasmă! Ea alungă vrăjmașii văzuți și nevăzuți, ea este vindecătoare, purtătoare de har dumnezeiesc, este plină de daruri, liniștește copiii, se poate folosi și pentru stropirea gospodăriei, ameliorează certurile, înmulțește pacea, dragostea și bunăstarea, ne comunică sfințenie și ne cheamă la sfințire!

Trebuie să creștem în noi credința în Sfînta Agheasmă și puterea ei se va revărsa din plin asupra noastră. Avem nevoie de Sfînta Agheasmă, căci deseori diavolul caută să ne piardă prin ispite și îndemnuri la păcat, aducîndu-ne în minte multe minciuni, pe care urmîndu-le ne micșorăm credința și treptat ne pierdem sufletul-comoara cea mai de preț. Pentru cei care cred, Sfînta Agheasmă, în mod nevăzut, dăruiește putere pentru a  birui ispitele, pentru a înțelege cursele celui viclean, păzindu-ne întregi și nevătămați, sporește sănătatea trupească și sufletească.

Dragi credincioși, agheasma este sfințitoare, ea este o permanentă – aducere aminte de sfințenie și o chemare mereu actuală la sfințire a omului rațional. Folosiți agheasma cu evlavie, cît mai des, cu pregătire, cu credință. Mergeți în biserici și bucurați-vă de darul lui Dumnezeu care se dă pentru fiecare! În biserici, de sărbătoarea ,,Botezul Domnului” slujba de sfințire mare a apei, se face în exteriorul bisericii pentru a arăta importanța misiunii și participarea întregii comunități creștine la slujbele bisericii. În același context, preoții merg cu Agheasma prin casele oamenilor, pentru a le împărtăși sfințenie. Puterea Apei Sfințite îi este dată de Duhul Sfînt, care a fost invocat prin rugăciunile slujitorilor la Altar. Sfînta Agheasmă are puteri dumnezeiești și valoarea ei se simte deplin cînd omul este credincios conștient și pune în lucrare fapta cea bună.

Dragi creștini, împletiți în suflet și în familie, rugăciunea, postul, Sfintele Taine, Sfînta Agheazmă și atunci darurile Duhului Sfînt: înţelepciunea; înţelegerea; sfatul; puterea; dreapta socoteală; evlavia; și frica de Dumnezeu, se vor înmulți, aducînd în casă și în lume, pace, sfințenie și bucurie!

Cu îndemn părintesc de a ne sfinți permanent,

+PETRU,

Episcop de Ungheni și Nisporeni

Sărbătoarea ,,Botezul Domnlui Iisus Hristos”, 2018