Viaţa este efort şi trebuie să-l depui în fiecare zi ca să înaintezi și să te apropii de Dumnezeu

Ajung să-mi aduc aminte că sufletul nostru a fost cândva mutilat ca un avion nimerit în catastrofă. Că a simţit libertatea zborului, dar s-a întâmplat ceva şi avionul a început să cadă… Prima cădere în păcat a fost catastrofa când omul a căzut crunt şi sufletul s-a spart în cioburi, iar acum se mulţumeşte cu fărâme de amintiri referitoare la viata în zbor, la libertatea din ceruri.

La un moment dat, vin tristeţea şi deznădejdea, semnele unei boli grave. Nu mai vrei nimic de la viaţă; „nu vreau, nu-mi doresc, nu vreau” – spune sufletul ca un copil mic şi capricios.

A te îndrepta spre lumină şi bucurie este un lucru greu, dar nimeni nu ţi-a promis că va fi uşor, căci mereu e greu să te ridici. Prin definiţie, viaţa este efort şi trebuie să-l depui în fiecare zi ca să înaintezi și să te apropii de Dumnezeu.

Dar cum să trăim? Cum să depunem acest efort? Să începem prin recunoaşterea prezenţei bolii: da, suntem născuţi cu-n suflet bolnav şi mutilat. Boala sufletului se manifestă prin diverse simptome: iritare, mânie, întristare, depresie, gelozie şi multe alte stări care umbresc bucuria, de parcă aceasta nici nu ar fi existat vreodată în viata noastră.

Apoi, această denaturare sufletească se răsfrânge şi asupra trupului. Dacă instrumentul este dezacordat, în locul armoniei şi al muzicii, vom avea numai zbârnâieli şi zăngăneli. Ajungem să ni se facă silă să ne ascultăm pe noi înşine.

Dar haideţi să nu fugim. Vă încredinţez că nădejdea este mare! În lumea aceasta, viaţa este mai mult decât frică şi plictiseală. Avem nevoie numai de o întâlnire ca viata să se realizeze. Adică e nevoie să te întâlneşti cu tine însuţi și numai atunci te vei putea întâlni cu Dumnezeu Creatorul.

Putem încerca să organizăm întâlnirea aceasta, adâncindu-ne în cunoaşterea sufletului. Psihologia şi teologia ne vor ajuta să definim zona în care trebuie să ajungem. Totuşi, dacă vom începe să realizăm o analiză teoretică, nu vom ajunge curând la punctul de întâlnire cu sufletul nostru.

Protoiereul Serghei Ovseannikov

Carte despre libertate. Renunțând la legalism, să ajungem la iubire