Numai prin plâns vom scăpa de primejdia lui antihrist

Despre venirea lui antihrist, este foarte acoperit, aproape că este în întuneric. Mântuitorul așa ne spune: că antihrist va fi în stare să înșele și pe cei aleși. Dar noi avem sfaturile Sfinților Părinți. S-ar putea ca bunul Dumnezeu să prelungească timpul ăsta, ca să nu vină chiar acum.

Când vei vedea că frați, surori, fete, băieți, cu mic, cu mare, se duc la mănăstire să se facă călugări, că oamenii se duc la biserică la Sfânta Liturghie, alții se spovedesc la preot și se luptă să ducă o viață curată, atunci, încă nu vine sfârșitul.

Dumnezeu amână sfârșitul, ca să treacă cu pace dincolo toată omenirea creștinească, cei care vor să se mântuiască. Iar dacă se vor împuțina acești creștini care aleargă la pocăință și vor rămâne foarte puțini, atunci da, vine sfârșitul omenirii și nu ne mai rămâne decât să facem o rugăciune în gând sau în șoaptă, dar, mai ales, să plângem cât putem.

Toți aceia care s-au trezit cu sufetul nu au altceva de făcut decât să plângă pentru păcatele lor și ale celorlalți, că atâta ne-a mai rămas, plânsul. Numai prin plâns vom scăpa de primejdia lui antihrist.

Pr. Nicolai Tănase,

Duhovnicul către ucenic