Mulți din tinerii de astăzi sunt morți sufletește

Mântuitorul are multă milă față de acești tineri care trăiesc astăzi printre noi, cum a avut și față de tânărul acesta din Nain. Tinerii de azi adeseori sunt morți sufletește. Sunt lipsiți de o creștere bună, de Biserică, lipsiți de cuvântul lui Dumnezeu, sunt supuși multor tentații, ispite de tot felul, și ajung de multe ori într-o moarte sufletească. Și au nevoie de Hristos să-i ridice de-acolo, să-i învieze. Însă noi putem să-L ajutăm pe Hristos să facă lucrul acesta, încercând să ne ocupăm de tineri pe cât putem. În primul rând de-ai noștri, din familie, și-apoi de cei din cercul apropiat de prieteni și de orice tânăr în care simțim această sete de Dumnezeu.

Vedem că tinerii sunt astăzi, mulți dintre ei, într-o stare de depresie. Mulți tineri se sinucid pentru că nu mai văd care ar putea să fie sensul vieții lor. Și nu e vorba de oameni săraci, e vorba de tineri născuți în familii bogate, care au tot ce-și doresc. Deci nu necesitățile materiale îi aruncă în depresie, ci lipsa de sens a vieții. Degeaba au tot ce-și doresc, mașini scumpe, petreceri, băutură, droguri și așa mai departe, dacă nu văd nici un sens al vieții, nu văd pentru ce să trăiască. Și-i atât de trist la vârsta aceea, când au toată viața înainte. În viața lor este o pagină albă pe care ei pot scrie ce-și doresc.

Iubiți credincioși, să ne rugăm pentru acești tineri! Cât copilul este mic, părinte îl mai poți ajuta, îl mai poți îndrepta cu cuvântul, îl poți și pedepsi dacă greșește. Dar când e deja un tânăr, de multe ori nici nu mai ajungi să-i dai o palmă, pentru că e mai înalt decât tine. Și oricum, palma nu este o soluție, cu atât mai puțin la vârsta aceea. Nu mai poți să-l pedepsești, nu este cazul să-l mai mustri, trebuie doar să încerci cu voia bună să-l îndrumi și să-i lași libertate, pentru că asta este la vârsta la care trebuie să aibă libertate, și să te rogi pentru el. Asta-ți rămâne de făcut. Dacă n-ai știut să-l educi cum trebuia când era mai mic, când aveai metode să te ocupi de fasonarea personalității lui, acuma vine momentul acesta să te mai rogi pentru el. Și știm că mult poate rugăciunea pentru copiii lor.

Preotul Bogdan Florin Vlaicu

Sursa: Cuvânt ortodox