Întrebări și răspunsuri despre biserică, slujbe și anatemă

Întrebare: Se poate oficia Mesa catolică, Liturghia catolică, într-o biserică ortodoxă?

Arhimandrit Arsenie: Eu nu aş permite. Nu aş permite pentru că, de ce să se facă lucrul ăsta, când suntem Biserică Ortodoxă? Ei au venit cu o serie întregă de metode; cum să fac dacă ei n-au Proscomidie? N-au identitate.

Nu-i vizibil că e propagandă? Dar de ce te bagi peste mine? De ce nu mă laşi în pace? De ce?

Ce-i mobilizează? Nu vezi! E un vierme care este neadevărul;

Sinoadele Ecumenice anatemizau pe toți cei care erau împotriva adevărului ce formează obiectul Sinodului. Sinodul VI Ecumenic, cu privire la monotelism, la anatemizat chiar pe Patriarhul Serghie, cel care a alcătuit Acatistul Buneivestiri, pentru că a fost de părerea ereticilor că Mântuitorul are doar o singură voință.

Întrebare: Sub anatemă se cade automat?

Arhimandritul Arsenie: „Se cade automat dacă nu susții Adevărul. Dacă ești în erezie intri de la sine în blestem, nu mai este nevoie să te anatemizeze cineva.

Nestorie a fost Patriarh pe vreme ceea, la Sinodul III Ecumenic, privind dogma pentru Theotoks, și a El a spus că: „Nu-i Maica Domnului, Născătoare de Dumnezeu, nici născătoare de om, ci Născătoare de Hristos.” Ceea ce e o greșeală dogmatică.

Anatema ce a fost luată în privința lui Nestorie, rămâne valabilă până astăzi și pentru sectanții care nu o cinstesc pe Maica Domnului.

Întrebare: Deci rămân în vigoare până astăzi și toate anatemele acestea?

Arhimandrit Arsenie: Rămân în vigoare, fără discuţie. Noi avem datoria să păstrăm Adevărul, se spune cu sabia în mână; de aceea şi Apostolul Pavel este în icoană cu sabia.

Adevărul este apărat cu sânge – asta înseamnă; că îşi fac loc cu sabia – sabia cuvântului. Spune Sfântul Pimen: „O dată rabzi, a doua oară rabzi, a treia fă-te sabie”. Învăţătura creştină pare un paradox, pe ici pe colea, pentru că iese din logica omenească, pentru că este logică divină; să crezi într-un loc pe care nul vezi, aceasta nu mai este o logică pipăibilă. Aceasta este puterea credinţei, şi aici este toată puterea creştinului: să creadă.

Arhimandritul Arsenie PAPACIOC

Singur Ortodoxia