Cel ce împlinește voia lui Dumnezeu e mulțumit de toate

Întotdeauna trebuie să cerem de la Domnul pacea su­fletului ca să împlinim mai ușor poruncile Domnului; fi­indcă Domnul iubește pe cei ce se străduiesc să împli­nească voia Lui și astfel ei află mare odihna în Dumnezeu.

Cel ce împlinește voia lui Dumnezeu e mulțumit de toate, chiar dacă e sarac, bolnav sau se chinuie, pentru că îl veselește harul Domnului. Dar cel nemulțumit de soarta lui, care murmură pentru boala lui sau pentru cel care l-a supărat, acela e bine să știe că în el se află un duh de mân­drie care a luat de la el mulțumirea față de Dumnezeu.

Chiar dacă e așa, nu te mâhni, ci străduiește-te cu tărie să-ți pui nădejdea în Dumnezeu și cere de la El duh sme­rit; și atunci când vine la tine smeritul Duh al lui Dumne­zeu, Îl vei iubi și-ți vei găsi odihnă, chiar de vei avea în­tristări.

Sufletul care are smerenie își aduce aminte întotdeau­na de Dumnezeu și gândește așa: „Dumnezeu m-a făcut, a patimit pentru Mine, îmi iartă păcatele și mă mângâie, mă hranește și poartă de grija de mine. De ce să-mi fac atunci griji sau de ce să mă tem, chiar dacă m-ar amenința și moartea?

Cuviosul Siluan Atonitul