Următorul popas pe care l-au făcut pelerinii noştri a fost Grădina Ghetsimani care este situată la poalele muntelui maslinilor. Domnul nostru Iisus Hristos venea În acest loc adesea ca să se roage cu ucenicii Săi. Tot aici se află peștera unde a fost înmormîntată Maica Domnului. Mormîntul Maicii Domnului este unul dintre cele mai iubite locuri din Ţara Sfîntă. Pe lîngă multe alte minunate locuri, precum Sfîntul Mormînt, Biserica Naşterii Domnului, Biserica Înmulţirii Pâinilor şi a Peştilor, Biserica Sfîntul Arhanghel Gavriil, creştinii vin cu mare bucurie şi în acest loc binecuvîntat de Dumnezeu, spre a se ruga Maicii Domnului. Biserica de pe Muntele Maslinilor se află doar în grija ortodocşilor, spre deosebire de multe altele, împărţite între mai toate ramurile creştine. Aici Preasfinţia Sa, împreună cu slujitorii participanţi la pelerinaj au săvîrşit Acatistul Adormirii Maicii Domnului şi un Te Deum de sănătate.
Tot aici în Grădina Ghetsimani se află Mănăstirea rusă Sfinta Maria Magdalena unde s-au închinat la moaştele Kneaghinei Elisaveta, a Cuvioasei Varvara, la icoanele făcătoare de minuni a Maicii Domnului Odigria şi Egorovskaia precum şi la unele părticele de moaşte ale cuvioşilor părinţi de la Optina, Sf. Kesarie, Sf. Grigorie de Dumnezeu Cuvîntătorul, Sf. Ioan Gură de Aur, Sf. Mc. Haralampie, Sf. Maria Magdalena, Sf. Parfenie, Sf. Mc. Mamant, Sf. Vasile cel Mare.
După care pelerinii, plini de emoții, s-au îndreptat spre piatra pe care s-a rugat Hristos cu sudori de sînge după cum ne relatează Sfînta Evanghelie „Și, ieșind, s-a dus după obicei în Muntele Maslinilor, și ucenicii l-au urmat. Și cînd a sosit în acest loc, le-a zis: Rugați-vă, ca să nu intrați în ispită. Și El S-a departat de ei ca la o aruncătură de piatră, și îngenunchind, Se ruga. Zicand: Părinte, de voiești, treacă de la Mine acest păhar. Dar nu voia Mea, ci voia Ta să se facă. Iar un înger din cer s-a arătat Lui și-L întărea. Iar El, fiind în chin de moarte, mai stăruitor Se ruga. Și sudoarea Lui s-a făcut ca picături de sînge care picurau pe pămînt. Și, ridicîndu-Se din rugăciune, a venit la ucenicii Lui și i-a aflat adormiți de întristare. Și le-a zis: De ce dormiți? Sculați-vă și vă rugați, ca să nu intrați în ispită. Și vorbind El, iată o mulțime și cel ce se numea Iuda, unul dintre cei doisprezece, venea în fruntea lor. Și s-a apropiat de Iisus, ca să-L sărute.” (Luca 22, 39-47). Aici ierarhul împreună cu grupul de pelerini s-au rugat stăruitor cuprinși de umilință și cutremur de eveniment petrcut în acest loc.
După care au mers cu toții spre Mormantul Sfîntului Ioachim și Ana, precum și a logodnicului Iosif unde sau închinat și s-au rugat.
A urmat Temnița Sfîntului Aposto Petru din Ierusalim, aici cândva intre anii 42-44, dupa ce regele Agripa I (care a domnit intre anii 40-44) i-a taiat capul Sfantului Iacob al lui Zevedeu, in Ierusalim, acesta l-a prins si l-a aruncat in temnita si pe Sfantul Petru. Potrivit marturiei Sfantului Apostol Luca, el a fost pus in lanturi in temnita militara, intre alti doi ostasi, insa, noaptea, a fost eliberat in chip minunat de un inger al Domnului. Aici Chiriarhul nostru s-a închinat ocrotitorului său împreună cu pelerinii cerînd ocrotirea și călăuzirea Sfîntului.
A urmat închisoarea Mântuitorului care este prima stationare de pe Drumul Crucii. Aici este locul in care Pilat L-a infatisat pe Hristos poporului insetat de sange, zicand: „Iata Omul.” Tot aici este locul in care soldatii romani l-au batjocorit si l-au imbracat in hlamida rosie. Jocurile de zaruri ale romanilor isi mai pastreaza si astazi vechile lor urma, sapate in piatra.
Pretoriul este locul unde a avut loc punerea Crucii pe umerii Domnului si pornirea spre Golgota. In pretoriu iudeii l-au condamnat pe Fiul lui Dumnezeu strigand „Rastigneste-L! Rastigneste-L!”. Clipa de clipa, Hristos mai mult se smerea si mai mult isi intarea, prin fapte, dragostea fata de om. La mica distanta de acest loc se afla si Biserica catolica „Ecce Homo!” – „Iata Omul!”, care aduce aminte de cuvintele cu care Pilat L-a prezentat pe Iisus multimii.
Pretoriul, locul unde a fost judecat Mantuitorul judecat si condamnat la moarte de Pilat, este si un loc al ortodocsilor. Intr-o cladire ridicata deasupra pesterii de piatra in care a fost inchis Mantuitorul, cu picioarele si mainile legate, se afla o mica biserica ortodoxa. Pestera si biserica se numesc „Pretorion”.
Biserica Ecce Homo – Biserica Surorilor Sionului – pastreaza o serie de pietre originale din Curtea de Judecata – Lithostratos. Aceste placi de piatra au pe ele striatii adancite, facute fie pentru scurgerea apei, fie pentru a nu aluneca potcoavele cailor soldatilor care intrau aici calare. Ceea ce este sigur este faptul ca „patratele si triunghiurile” de pe ele au fost facute de soldatii romani. Podeaua dateaza inca din vremea imparatului (117-138) si aduce la viata Evanghelia, care aminteste despre soldatii care aruncau sortii pentru hainele lui Hristos.
Apoi pelerinii și-au continuat drumul crucii pînă la mormîntul Domnului.