Viețuirea minunată și pătimirea mucenicească a Sfântului Mucenic Fanurie

Sfântul Mucenic Fanurie este un sfânt care a primit cununa muceniciei de tânăr, de la numai 19 ani. El le ajută tuturor celor care i se roagă cu credință și dau de pomană turte pentru iertarea păcatelor mamei sale. Sfântul Fanurie este ocrotitorul preoților, mare ajutător pentru înlăturarea obstacolelor, căsătorie și vindecare de boli. Este pomenit în calendarul ortodox în data de 27 august / 9 septembrie.

Sfântul Mucenic Fanurie a trăit în insula Rodos, fiind cel mai mare fiu dintr-o familie bogată, cu 13 copii. Când Sfântul Mucenic Fanurie avea 12 ani, tatăl lui a murit ucis de hoți, iar datornicii tatălui lui au venit peste mamă să îi ceară bani păcălind-o. Familia a sărăcit în scurt timp, iar femeia se străduia din greu să își crească copiii. Ziua plângea și se ruga, iar noaptea strângea bani din desfrânare. Într-una dintre seri, Sfântul Fanurie și-a urmărit mama pentru a vedea unde pleacă. A descoperit-o dansând într-un local de noapte printre oameni beți. Șocat, Sfântul Mucenic Fanurie și-a strigat mama, iar aceasta i-a recunoscut vocea și a leșinat.

De supărare și rușine, sfântul s-a refugiat într-o pustietate, unde Dumnezeu a rânduit să fie descoperit de pustnic bătrân cu viață sfântă. Bătrânul l-a strigat pe nume și l-a luat să locuiască cu el într-o peșteră din vârful unui munte. După multă lucrare duhovnicească ca să își poată ierta mama, pustnicul l-a botezat creștin pe Fanurie. După botez, sfântul a plecat să își viziteze frații și să își ceară iertare de la mamă. A aflat că aceasta din urmă murise, iar frații se răspândiseră prin lume. Nemaiavând nicio legătură cu lumea pe care o lăsase în urmă, s-a reîntors să trăiască în sihăstrie, fără acoperiș deasupra capului, cu post aspru, împărtășanie deasă, rugăciune și milostenie. Animalele sălbatice îl iubeau, îl ascultau și îl protejau. Viața i se îmbunătățise într-atât încât, la chemarea celor bolnavi și sărmani dintr-o cetate apropiată, se ruga cu lacrimi pentru ei, vindecându-i și botezându-i.

După o vreme, invidia omenească a făcut ca Sfântul Mucenic Fanurie să fie acuzat că este un vrăjitor care complotează să îl dea jos de pe tron pe împărat. Influențat, împăratul a decis să i se taie capul. Îndurerați de această veste, oamenii au ținut post și au făcut rugăciune pentru el ca să nu își piardă binefăcătorul. Sfântul Mucenic Fanurie a plecat în alt loc, unde s-a repetat aceeași istorie. Într-una dintre cetăți, dregătorul locului avea o fată care murise. La cererea tatălui ei, Sfântul Mucenic Fanurie s-a rugat îndelung și cu lacrimi pentru copilă, iar Hristos a înviat-o și a scos-o din iad. După această mare minune, împăratul și toată casa lui s-au botezat, spre supărarea vrăjitorilor locului. Deși tocmai se făcuse o mare minune pentru casa împăratului, vrăjitorii au reușit și l-au întors pe împărat împotriva Sfântului. Fanurie, omul lui Dumnezeu a fost supus la cazne pe care le-a răbdat rugându-se pentru păgânii care îl chinuiau.

În ultima sa rugăciune, Sfântul Mucenic Fanurie a cerut Domnului să împlinească cererile cele bune tuturor acelora care vor face o turtă cu ulei și cu zahăr sau o plăcintă și o vor da săracilor, pentru iertarea păcatelor mamei lui care a murit păcătoasă. Domnul a promis că îi va împlini dorința. Înainte de săvârșirea sfântului din această viață, mulți s-au botezat în Hristos, iar alții au luat cununa de martir.

După ce i-a fost tăiat capul, în loc să curgă sânge de la gâtul sfântului mucenic, a curs lapte, iar capul lui s-a rostogolit în jurul trupului.

Din istoria vieții acestui sfânt minunat aflăm că mulți din cei ce i s-au rugat și i se roagă cu credință, dobândesc ajutor de la sfântul Fanurie.

Sinaxarul lunii august