Marți, 7 mai, 2024, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a desfășurat o frumoasă activitate cu genericul „A Treia Zi de Paști la Muzeu”, ediția a XXI-a.
Această activitate a fost una complexă, cuprinzând mai multe laturi.
Una din aceste laturi a fost vernisarea expoziției „Toiagul stăreției – scara spre Înviere la Mănăstirea Răciula”, cu prilejul împlinirii a 230 de ani de la fondarea mănăstirii. Specificăm că această expoziție s-a desfășurat cu binecuvântarea arhierească a Înaltpreasfințitului Arhiepiscop PETRU, întrucât Mănăstirea Răciula este una din cele 11 așezăminte monahale din cuprinsul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni.
Vizitatorii expoziției au ocazia să cunoască file din istoria mănăstirii, să afle despre încercările, dificultățile, mărturisirile de credință, prigoana și momentele de liniște spirituală ale așezământului monastic.
Din partea Înaltpreasfințitul Arhiepiscop PETRU a fost delegat prot. Serghei IORDĂCHESCU, parohul bisericii „Sfinții Moldovei” din Chișinău, care a însoțit-o pe monahia LAVRENTIA (Borța), maica superioară a Mănăstirii „Nașterea Maicii Domnului” din s. Răciula, r. Călărași.
În cuvântul oferit, prot. Serghei a transmis din partea Înaltpreasfinției Sale cuvântul de salut și de binecuvântare, dar și de apreciere și recunoștință față de organizatorii, dar și participanții la această expoziție și activitate cultural-spirituală. Printre alte prot. Serghei a menționat următoarele: „Această expoziție are o înaltă importanță spirituală și are menirea de a transmite publicului larg bogăția istoriei și tradițiilor mănăstirii, precum și valorile fundamentale ale credinței ortodoxe.
Expoziția servește ca o punte între trecut și prezent, oferind posibilitatea vizitatorilor de a înțelege mai profund rolul mănăstirii în comunitate. De asemenea, ea pune în lumină importanța conservării și promovării patrimoniului cultural și spiritual al așezării monahale.
Rolul expoziției depășește o simplă prezentare a evenimentului, dar devine un instrument de educare, inspirație și conectare cu tradițiile și valorile autentice ale credinței ortodoxe ale acestui teritoriu – Moldova”.
Specificăm și faptul că mulți dintre vizitatorii prezenți sunt fii duhovnicești ai Mănăstirii Răciula, dar și enoriași ai bisericii „Sfinții Moldovei” din Chișinău.
După cum era și firesc la expoziția respectivă a fost prezent și Prot. Manole Brihuneț, Președintele Sectorului Sinodal, Arhitectură, Restaurare și Pictură Bisericească, însoțit de prot. Octavian MOȘIN, Președinte al Sectorului Sinodal Activitate Pastorală pentru Tineret, dar și de alți preoți.
Lansarea expoziției a fost însoțită de un program tradițional de cântece pascale, organizat cu suportul Sectorului Sinodal Activități Culturale a Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, reprezentat de prot. Nicolai CIOBANU, Președintele sectorului menționat.
În cadrul evenimentului, publicul s-a delectat cu un program de melodii pascale oferite de mai multe ansambluri și formații folclorice, dar și de coruri bisericești din Eparhia de Centru.
Totodată ținem să precizăm și faptul că expoziția „Toiagul stăreției – scara spre Înviere la Mănăstirea Răciula”, este deschisă în perioada 7 mai – 21 iulie 2024, timp în care vizitatorii sunt îndemnați să cunoască mai multe despre viața monahală și să reflecteze asupra tainelor duhovnicești!