Zi de aleasă bucurie duhovnicească în parohia „Sf. M. Mc Dimitrie” din s. Drujba, r. Ungheni

Sâmbătă, 1 iulie, 2023, Înaltpreasfințitul PETRU, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, a slujit în parohia „Sf. M. Mc. Dimitrie” din s. Drujba, r. Ungheni.

În dimineața zilei, Înaltpreasfinția Sa a fost întâmpinat de Prot. Bartolomeu TURTUREANU, Protopopul Bisericilor din Raionul Ungheni, dar și de parohul acestei biserici, Preotul Veaceslav BUDEI, dimpreună cu preoteasa Domnina, soborul de preoți și credincioșii prezenți.

Alături de Înaltpreasfinția Sa au coliturghisit Prot. Vadim COROSTINSCHI,  Secretarul EparhialProt. Bartolomeu TURTUREANU, Protopopul Bisericilor din Raionul Ungheni, dar și alți slujitori prezenți.

La Vohodul mic, parohul bisericii, Preotul Veaceslav BUDEI, a fost ridicat în treapta de Protoiereu, pentru sârguința și munca jertfelnică ce o depune la construirea și înfrumusețarea frumoasei biserici.

În timpul Sfintei Liturghii au fost înălțate rugăciuni, cerându-se ca Dumnezeu să-și reverse mila Sa peste parohul și credincioșii acestei comunități religioase, ajutându-i ca să ducă la bun sfârșit toate lucrările de construcție la această biserică.

După citirea pericopei evanghelice Ierarhul a ținut un consistent cuvânt de învățătură în care a vorbit despre importanța, folosul și necesitatea bisericii într-o comunitate, îndemnând credincioșii să fie prezenți la slujbele ce se vor săvârși în această biserică, ajutându-l pe părintele să ducă la bun sfârșit lucrările de construcție .

Menționăm că alături de credincioșii, a fost prezentă și Dna Tatiana SÎRBU, Primarul localității Hîrcești, primărie în componența căreia intră și parohia „Sf. M. Mc. Dimitrie” din s. Drujba.

După rugăciunea Tatăl nostru…, au fost împărtășiți credincioșii care s-au pregătit pentru primirea Sfintei Împărtășanii.

După încheierea Sfintei Liturghii a fost săvârșită slujba de sfințire a Cupolelor și a Crucelor pentru această biserică.

Apoi Înaltpreasfinția Sa a înmânat Medalii și Diplome Eparhiale unor ctitori de seamă și binefăcători ai acestei biserici, adresând și un cuvânt de felicitare și apreciere pentru toate lucrările înfăptuite până în prezent la această Sfinte Biserici, la care părintele Veaceslav dimpreună cu enoriașii și ctitorii, trudesc cuc multă credință și dragoste de a o finisa.

Cu ocazia acestei slujbe arhierești în această Sfântă Biserică, Înaltpreasfinția Sa a oferit părintelui paroh, Prot. Veceslav BUDEI, în dar două frumoase icoane, cu Mântuitorul și Maica Domnului, pentru a fi puse spre închinarea credincioșilor.

La final părintele paroh, Prot. Veceslav BUDEI, a adus cuvinte de recunoștință și mulțumire Înaltpreasfințitul Arhiepiscop PETRU, pentru prezență, slujire, sfaturi și cuvinte părintești.

De asemenea, cuvinte de mulțumire, părintele paroh a adresat soborului de slujitori prezenți, tuturor ctitorilor, binefăcătorilor și enoriașilor acestei sfinte biserici.

La această frumoasă slujire, alături de numeroșii credincioși ai parohiei, dar și din alte părți, au fost prezenți, din satul Tocuz, raionul Căușeni: primarul, părintele paroh, Prot. Serghei SURUCEANU, primarul, Dnl Alexandru ȚURCANU, dimpreună cu alte oficialități și numeroși credincioși, aceasta fiind localitatea de bașnină a părintelui paroh, Prot. Veceslav BUDEI, care l-au susținut și-l susțin mereu în realizarea acestei frumoase și sfinte lucrări, înălțarea biserici.

Răspunsurile liturgice au fost date la strană de Corul Catedralei Episcopale din mun. Ungheni, condus de preoteasa Liliana ROTARI.