VIDEO și FOTO Pavecernița Mare și prima parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanu, săvârșită la Catedrala Episcopală mun. Ungheni

Luni, 27 februarie, 2023, în seara primei zile a Postului Mare, Înaltpreasfinţitul PETRU, Arhiepiscop de Ungheni şi Nisporeni, a oficiat în prezența slujitorilor Catedralei Episcopale şi a numeroşilor credincioși, slujba Pavecerniţei mari împreună cu Canonul Sfântului Andrei Criteanul în Catedrala Episcopală Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski” din mun. Ungheni.  

Canonul cel Mare este cel mai important imn despre pocăinţă pe care îl are Biserica Ortodoxă, în întreg cultul ei liturgic şi imnografic.

Menționăm că acest canon cuprinde 266 de strofe, în care se face pomenire de multe episoade şi personaje din Vechiul şi Noul Testament, atenționează sufletul că deși a greșit, este necesar ca să ne îndreptăm spre mila lui Dumnezeu. O atenţie deosebită este acordată în Canon răscumpărării omului din robia păcatului, mijlocită de Mântuitorul prin Jertfa Sa pe Cruce.

La finele canonului, Ierarhul a ținut un cuvânt de învățătură creștină, vorbind despre grija de mântuirea sufletului și lăsarea în voia lui Dumnezeu.

Apoi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţiei Sale, ipodiaconul Silvestru DARI, le-a vorbit credincioșilor despre importanța și necesitatea pocăinței.