VIDEO și FOTO Intrarea Domnului în Ierusalim cinstită praznical la Catedrala Episcopală din mun. Ungheni

Duminică, 9 aprilie 2022, de sărbătoarea „Intrării Domnului în Ierusalim”, la Catedrala Episcopală „Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski” din mun. Ungheni, Înaltpreasfinţitul PETRU, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, a săvârşit Dumnezeiasca Liturghie.

În dimineața zilei, Înaltpreasfinția Sa a fost întâmpinat solemn de către slujitoriii și credincioșii prezenți.

În timpul Sfintei Liturghii au fost înălțate rugăciuni de slavă și mulțumire lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate cu milostivire asupra credincioșilor, cerându-se ca să miluiască omenirea cu pace și bună înțelegere între popoare și conducători.

După citirea pericopei evanghelice (In. 12, 1-18), care relatează momentul istoric al sărbătorii de astăzi, Înaltpreasfinţiei Sa a ţinut un cuvânt de învăţătură, în care a explicat mesajul evanghelic şi a vorbit de intrarea smerită, dar în acelaşi timp şi triumfală a Mântuitorului în cetatea Ierusalimului.

După canonul euharistic, Ipodiaconul Silvestru DARII, a fost hirotonit în treapta de Diacon pe seama Catedralei EpiscopaleSf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski” din mun. Ungheni. Menționăm că Diaconul Silvestru timp de 8 ani de zile a făcut parte din corpul ipodiaconal al Înaltpreasfințitului Arhiepiscop PETRU, dovedindu-se a fi un tânăr credincioș și studios, îndeplenind sârguincios sarcinile și ascultările ce le-a avut până la momentul diaconiei.

După rugăciunea Tatăl nostru…, credicnioşii ce s-au pregătit pentru Sfânta Împărtăşanie, au primit Dumnezeieştile Taine.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, Ierarhul a felicitat credincioşii cu sfânta sărbătoare, după care a citit, așa cum se cuvine în această sfântă zi, rugăciunea de binecuvântare şi sfinţire a stâlpărilor.

Apoi, Înaltpreasfinția Sa a adresat cuvânte de felicitare și învățături folositoare Diaconului Silvestru, îndemnându-l părintește să aibă slujire cucernică și plăcută lui Dumnezeu.

La final Ierarhul a îndemnat credincioşii să petreacă săptămâna ce stă în faţă, Săptămâna Patimilor, cât mai creştineşte şi cu umilinţă duhovnicească, şi să participe la slujbele deniilor ce se vor săvârşi în săptămâna Patimilor.

Răspunsurile liturgice au fost date la strană de Corul Catedralei Episcopale, condus de  preoteasa Liliana ROTARI.

La Sfânta Liturghie au fost prezenți și credinționși din mai multe părți ale țării noastre, dar unii au venit și din Odessa, Ucraina.

Menţionăm că, de dimineaţă, la ora 6, a fost săvârşită prima Liturghie în Catedrala Episcopală, de către Prot. Ștefan RÎMBU, iar răspunsurile liturgice au fost date la strană de Corul de copii al Catedralei Episcopale, condus tot de preoteasa Liliana ROTARI.