VIDEO și FOTO Intrarea Domnului în Ierusalim cinstită praznical la Catedrala Episcopală din mun. Ungheni

Duminică, 17 aprilie 2022, de sărbătoarea „Intrării Domnului în Ierusalim” Catedrala Episcopală „Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski” din municipiul Ungheni, Înaltpreasfinţitul PETRU, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, a săvârşit Dumnezeiasca Liturghie.

În dimineața zilei, Înaltpreasfinția Sa a fost întâmpinat solemn de către slujitoriii și credincioșii prezenți.

În timpul Sfintei Liturghii au fost înălțate rugăciuni de slavă și mulțumire lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate cu milostivire asupra credincioșilor, cerându-se ca să miluiască omenirea cu pace și bună înțelegere între popoare și conducători.

După citirea pericopei evanghelice (In. 12, 1-18), care relatează momentul istoric al sărbătorii de astăzi, Diaconul Ioan PETIC, cleric al Catedralei Episcopale, cu binecvântarea Înaltpreasfinţiei Sale a ţinut un de învăţătură, în care a explicat mesajul evanghelic şi a vorbit de intrarea smerită, dar în acelaşi timp şi triumfală a Mântuitorului în cetatea Ierusalimului.

După rugăciunea Tatăl nostru…, credicnioşii ce s-au pregătit pentru Sfânta Împărtăşanie, au primit Dumnezeieştile Taine.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, Ierarhul a felicitat credincioşii cu sfânta sărbătoare, după care a citit, așa cum se cuvine în această sfântă zi, rugăciunea de binecuvântare şi sfinţire a stâlpărilor.

La final Ierarhul a îndemnat credincioşii să petreacă săptămâna ce stă în faţă, Săptămâna Patimilor, cât mai creştineşte şi cu umilinţă duhovnicească, şi să participe la slujbele deniilor ce se vor săvârşi în săptămâna Patimilor.

Răspunsurile liturgice au fost date la strană de Corul Catedralei Episcopale, condus de  preoteasa Liliana ROTARI.

Menţionăm că, de dimineaţă, la ora 6, a fost săvârşită prima Liturghie în Catedrala Episcopală, de către Prot. Nicoali BOIAN, ca în felul acesta fluxul de credincioşi, ce vin pentru a primi Sfânta Împărtăşanie, să fie mai extins, evitându-se astfel aglomerația și înghesuiala, lucruri categoric interzise în perioada epidemiologică în care ne aflăm.

Răspunsurile liturgice au fost date la strană de Corul de copii al Catedralei Episcopale, condus tot de preoteasa Liliana ROTARI.

Biroul de presă al Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni: Prot. Ștefan RÎMBU

Foto: Arhidiaconul VENIAMIN (Seculţan)

Video: Protod. Victor ROTARI și ipod. Cătălin DIACONU