Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul cinstită prin Liturghie Arhierească la Catedrala Episcopala din municipiul Ungheni

Vineri, 11 septembrie 2020, când Biserica Ortodoxă prăznuiește Tăierea Capului Sfântului Ioan BotezătorulPreasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala Episcopală ,,Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski” din orașul Ungheni.
În cadrul Sfintei Liturghii au fost înălţate rugăciuni de slavă lui Dumnezeu şi şi de laudă Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Totodată, conform circularei patriarhale, au fost înălţate rugăciuni pentru izbăvirea de patima băuturilor alcoolice, fără de măsură, a fumatului şi a narcomaniei, a celor care sunt stămâniţi de aceste rele patimi.

După încheierea Sfintei Liturghii, Preasfinţitul PETRU a ţinut un frumos şi important cuvânt de învăţătură desprins din pericopa evanghelică a zilei, care relatează despre nelegiuirea făcută de Irodiada şi regele Irod, care i-a tăiat Cinstitul Cap al Botezătorului Ioan.

Preasfinţia Sa a îndemnat credincioşii în cuvântul predicatorial să se ferească de patimile aducătoare de moarte, de trăirea în concubinaj, cu făceau Irod şi Irodiada, să nu dea frâu liber poftelor, să nu fie robiţi de desfătările şi plăcerile trupeşti, să nu cadă pradă distracţiilor devoleşti şi să nu facă chefuri în zile de post, să nu se jurăm, că jurământul la făcut pe Irod să taie capul nevinovat al Prorocului Ioan. Ierarhul mai îndemnat credincioşii să aibă tăria de a mărturisi ca şi Sfântul Ioan, adevărul, credinţa şi să se lupte pentru dreptatea cuvântului lui Dumnezeu, să nu aibă frică mai mare de oameni, decât de Dumnezeu şi să se îngrijm de mântuirea sufletului.

Răspunsurile liturgice la strană au fost date de Corul Catedralei Episcopale condus de Dna Iozefina VIZITIU-GAJIM.