Slujire arhierească în parohia „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din s. Bărboieni, r. Nisporeni

Sîmbătă, 5 august, 2023, Înaltpreasfințitul PETRU, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din s. Bărboieni, r. Nisporeni.

În dimineața zilei, Înaltpreasfinția Sa a fost întâmpinat călduros de parohul acestei biserici, Prot. Antonie CHIRICA împreună cu familia, de Prot. Vitalie COZARI, Protopopul bisericilor din raionul Nisporeni, de primarul localității, Dna Silvia CROITORUL, dimpreună cu soborul de preoți și credincioșii prezenți.

După aceasta, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop PETRU a săvârșit slujba de sfințire a Prestolului, apoi a sfințit și interiorul Sfintei Biserici, care prin strădania părintelui paroh și cu ajutorul credincioșilor mărinimoși a fost renovat capital.

Dumnezeiasca Liturghiea fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Arhiepiscop PETRU, alături de care au slujit Prot Vadim COROSTINSCHI, Secretarul Eparhial, Prot. Vitalie COZARI, Protopopul de Nisporeni și-un sobor de preoți și diaconi.

După Vohodul mic, parohul bisericii, Prot. Antonie CHIRICA, a fost decorat cu dreptul de purta Crucea cu pietre scumpe.

În timpul Sfintei Litughii au fost înălțate rugăciuni, cerându-se ca Dumnezeu să-și reverse mila Sa peste parohul și credincioșii acestei comunități, ajutându-i la înfăptuirea faptelor creștinești și mântuitoare.

După citirea pericopei evanghelice Ierarhul a ținut un consistent cuvânt de învățătură în care a vorbit credincioșilor prezenți despre importanța, folosul și necesitatea bisericii într-o comunitate, îndemnând credincioșii să fie prezenți la slujbele bisericești. De asemenea Înaltpreasfinția Sa a vorbit și despre datoria ce o are un creștin adevărat în fața lui Dumnezeu și despre grija ce trebuie s-o avem de mântuirea sufletului. Totodată Chiriarhul a relatat secvențe din viața Sfântului Apolinarie, care este prăznuit astăzi.

După rugăciunea Tatăl nostru…, Înaltpreasfinția Sa a împărtășit copiii și credincioșii ce s-au pregătit pentru primirea Sfintei Împărtășanii.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a ținut să felicite parohul și comunitatea credincioșilor ai acestei sfinte biserici cu această deosebită zi de sfințire, aducând totodată și cuvinte de apreciere pentru toate lucrările de renovare înfăptuite la acest Sfânt Locaș.

După aceasta Ierarhul i-a oferit Dnei Silvia CROITORUL, Primarul localității, o frumoasă icoană, apreciind sprijinul acordat părintelui paroh la renovarea Sfintei Biserici din partea Administrației Publice Locale.

Apoi Înaltpreasfinția Sa a înmânat Diplome Arhierești unor ctitori și binefăcători ai acestei biserici.

La final părintele paroh, Prot. Antonie CHIRICA, a adus cuvinte de recunoștință și mulțumire Înaltpreasfinției Sale, soborului de slujitori prezenți, tuturor ctitorilor, binefăcătorilor și enoriașilor acestei sfinte biserici.