Slujire arhierească în biserica ,,Tuturor Sfinților” din s. Gordinești, r. Rezina

Sîmbătă, 5 februarie, 2022, Înaltpreasfințitul PETRU, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului VLADIMIR, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldovei, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie, în parohia ,,Tuturor Sfinților” din s. Gordinești, r. Rezina.

În dimineaţa zilei, Înaltpreasfinția Sa a fost întâmpinat călduros de soborul de slujitori și credincioșii prezenți.

Menționăm că Înaltpreasfințitul Arhiepiscop PETRU a slujit în această parohie la invitația părintelui paroh, Prot. Grigore IGNATIUC și de Dnl Nicolai IONICHI, Director General al Companiei dep Construcții ,,Inamstro”, ctitor al bisericii din această localitate.

Alături de Înaltpreasfinția Sa au coliturghisit Arhim. IOAN (Hangan), duhovnic al Mănăstirii Pripiceni-Curchi, Prot. Ghenadie BOLDIȘOR, Secretarul Protopopiatului Rezina, Prot. Grigore IGNATIUC, dar și alți slujitori.

În timpul Sfintei Liturghii au fost înălțate rugăciuni de slavă și mulțumire lui Dumnezeu pentru toate darurile și binecuvântările revărsate peste această parohie, cerând ca și-n continuare să caute cu milostivire peste această comunitate religioasă.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a ținut un cuvânt de învățătură creștină, explicând mesajul evangheliei citite, relatând și viața Sf. Mucenic Clement, vorbind de exemplul sfintei sale viețuiri, încununată de sfârșit mucenicesc.

După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfinția Sa dimpreună cu slujitorii, au săvârşit slujba Panehidei pentru sufletul robilor lui Dumnezeu Andrei și Iuliana, părinții ctitorului Nicolaie IONICHI, menționat mai sus.

La sfârșitul Panehidei, Ierarhul a vorbit despre importanța pomenirii celor răposați și slujbele de pomenire. Apoi a elogiat faptele robilor Andrei și Iuliana, care au avut o înaltă viețuire creștină, născând și educând în duhul dreptei credințe copiii care astăzi nu uită de ei, fiind și ctitori a multor sfinte locașuri.

La final, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop PETRU a decorat cu Distincția Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, ,,Icoana Maicii Domnului” pe Dnl Nicolai IONICHI și Vitalie VEREJAN, pentru aportul și susținerea ce au acordat-o multor biserici și mănăstiri.

După aceasta, Prot. Grigore IGNATIUC, parohul bisericii, a mulțumit Ierarhului pentru prezență, cuvântul de învățătură și slujire, întrucât astăzi este prima oară când a fost săvârșită slujbă arhierească în această biserică, de 177 de ani. Apoi părintele paroh i-a prezentat Înaltpreasfințitului Arhiepiscop PETRU, cantina socială ce activează pe lângă biserica parohială.

Menționăm că răspunsurile liturgice au fost date într-un mod excepțional de cvartetul bărbătesc „Brio Sonoris”.