Sinaxa ÎPS Arhiepiscop PETRU, cu Stareții și Starețele din Episcopia de Ungheni și Nisporeni

Vineri, 6 august 2021, Înaltprerasfințitul PETRU, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, a avut o întâlnire de lucru la Reședința Arhiepiscopală de la Mănăstirea Hîncu „Sfânta Cuvioasă Parascheva” cu Stareții și Starețele din cuprinsul Eparhiei.

În cadrul acestei Sinaxe, au fost puse în discuție mai multe întrebări și propuneri de ordin administrativ și duhovnicesc, ce vizează Sfintele Mănăstiri și obștea lor.

În această ordine de idei, Înaltpreasfinția Sa a ținunt să menționeze următoarele: „Astăzi, când toate mănăstirile și bisericile sunt deschise, ni se pare că totul e deja ușor din punct de vedere duhovnicesc. Dar foarte puțini înțeleg că pe ascuns se fac multe lucruri contra bisericilor și a bunei orânduieli creștine. De aceea se cuvine să fim întâi de toate cu mai multă atenție față de viața noastră duhovnicească.

Așa cum îndeamnă Sfinții Părinți, ca să facem față tuturor încercărilor și ispitelor, trebuie să stăruim mai mult în rugăciune. Stareții și starețele, dimpreună cu obștea lor – monahi, monahii, ascultători și ascultătoare – să participe la Sfânta Liturghie, dacă e posibil chiar în fiecare zi, acolo unde se săvârșește.

Totodată s-a binecuvântat ca fiecare Mănăstire să respecte, așa cum au făcut-o și până în prezent, o pravilă de rugăciune de obște.

Spre exemplu, la Mănăstirea Hîncu este următoarea rânduială: Rugăciunea dimineții, Miezonoptica, Ceasurile, Acatistul zilei.

Citirea unui acatist (după un grafic stabilit) a Icoanei Maicii Domnului „Potolește întristarea mea”, a Icoanei Maicii Domnului „Balîchino” sau a Sfântului Ierarh Nicolai;

În fiecare zi: vecernia, utrenia și pravila călugărească cu canoanele cuvenite fiecărei zile, pavecernița și rugăciunile de seară. De asemenea se citește psaltirea neadormită, iar la ora 12 noaptea se citește Paraclisul Maicii Domnului.

Totodată Înaltpreasfinția Sa a binecuvântat ca la pravila de rugăciune să se adauge și citirea Acatistului Dumnezeu la vreme de ispită, de cel puțin 3 ori pe săptămână.

De asemenea, Ierarhul a îndemnat pe Stareți și Starețe să aibă ei personal, dar și viețuitorii obștelor lor monahale, o asemenea pravilă de rugăciune, ca să fie posibil de săvârșit oricând, oriunde și de oricine: rugăciunea lui Iisus de 50 de ori, rugăciune către Maica Domnului de 50 de ori și tot de 50 de ori rugăciuni către sfântul ocrotitor al mănăstirii.

După aceste importante și necesare discuții și hotărâri, s-a vorbit și despre Hramul Catedralei Episcopale din mun. Ungheni „Sfântul Bn. Knz. Alexandru Nevski”, de pe 12 septembrie 2021. Cu ocazia hramului, dar mai ales cu împlinirea a 800 ani de la nașterea Sfântului Kneaz, vor fi aduse spre închinare, la Catedrala Episcopală, Sfinte Moaște ale Sf. Bn. Knz. Alexandru Nevschi.

Înaltpreasfinția Sa, a îndemnat în duhul Sfinților Părinți, ca viețuitorii Sfintelor Mănăstiri să se spovedească și să se împărtășească des.

La final, Stareții și Starețele prezente au mulțumit sufletește Înaltpreasfinției Sale, pentru toată purtarea de grijă ce o are față de Sfintele Mănăstiri și viețuitorii acestora, dar și pentru folositoarele cuvinte și sfaturi părinteși, îndemnătoare spre mântuire.

Biroul de presă al Episcopiei de Ungheni și Nisporeni

Foto: Arhid. VENIAMIN (Seculțan)