Simetria slăvitoare a Preasfintei Treimi, a Catedralei în construcţie, închinate Maicii Domnului

Dragi prieteni, astăzi vreau să vă împărtășesc un gând despre o catedrală deosebită prin arhitectură, hram, construcție, care se înalță în municipiul Ungheni din Republica Moldova, care se înalţă prin grija părintească și străduința neobosită a Preasfințitului PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, devotat ostaș al Bisericii lui Hristos și mare evlavios către Maica Domnului.

Această Catedrală Episcopală – în construcţie, este o clădire foarte complexă, cu o simetrie izbitoare, reguli de construcții super-rezistente; plan grandios, forme compuse, fațadă extraordinară, cu viitor istoric.

În primul nivel se așteaptă a fi o sală de conferințe. Aceasta sală este foarte necesară, deoarece, anual, în cadrul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, se petrec activități ce adună număr mare de persoane.

La nivelul bisericii principale, avem prestolul principal cu hramul unic în Republica Moldova, în cinstea Maicii Domnului: ,,Icoana Maicii Domnului Făcătoare de Minuni de la Hârbovăț”, cu lățimea de 33 metri și 24 lățimea la fundația de bază. Mai multe detalii despre destinațiile multiple ale acesteia construcții, și ale întregului complex care vor avea destinații: liturgice, pastorale, misionare, filantropice, caritabile, sociale, le găsiți pe site-ul oficial al episcopiei de Ungheni și Nisporeni, www.episcopia-ungheni.md.

Am vizitat în parte Moldova, România, Ucraina, Grecia, și de fiecare dată, am fost impresionat de arhitectura edificiilor. În acest sens, mărturisesc că această clădire sfântă din municipiul Ungheni, mă impresionează prin stilul ei.

În acest articol, doresc să împărtășesc cu Dvs doar un aspect minunat, dintre multe altele, ale catedralei în construcție: simetria perfectă a ferestrelor.

Toate ferestrele sunt grupate câte trei. Pe verticală și/sau pe orizontală ferestrele formează o laudă treimică. Dumnezeul nostru este Unul, dar slăvit în Treime! (Mi-am amintit și de Sfînta Mare Muceniță Varvara, fecioară, foarte înțeleaptă, care la baia sa, a construit trei ferestre, cu motivația ,,de a fi în cinstea Sfintei Treimi”)

Toate ferestrele catedralei ,,Icoana Maicii Domnului Făcătoare de Minuni de la Hârbovat” din Ungheni, pînă la etapa actuală de construcție, (brâul de sus de la pereții de bază) sunt câte trei. Ca o predică vie, ele ne duc cu gândul la Sfînta Treime, Căreia se cuvine să aducem toată lauda, slava, cinstea și închinăciunea. Simetria și aranjamentului în grupuri a ferestrelor, formează un tablou captivant, fiind în același timp și practic, și decorativ. În formă alungită, ele se înalță spre Cer, și formează stâlpii de lumină pe care se va ține acoperișul. Cu o mulțime de ferestre, clădirea dă dovadă de dărnicie, curaj, genialitate, gust artistic, gândire treimică și îi mpresie cuceritoare. În total, (doar la nivelul respectiv; la următoarea etape de construcție vor mai fi rânduri de ferestre) catedrala are 66 de ferestre.

Vă convingeți de acest aspecte relatate mai sus, privind pozele de mai jos!

Consider că această catedrală este o perlă pentru orașul Ungheni, dar și pentru toată țara, prin construcția sa și prin destinația care se dorește a fi.

Amintesc că Preasfințitul PETRU a fost cel care cu ajutorul lui Dumnezeu şi sprijinul oamenilor de bună credinţă, a construit catedrala ,,Sf. Ap. Petru și Pavel” din complexul mănăstirii ,,Sf. Cuv. Parascheva” Hîncu, care, deasemenea, este un proiect unic în Republica Moldova, ca mărime, grandiozitate, frumusețe și amplasare. La moment, Preasfinția Sa, mai construiește biserica în satul său natal – Lupa Rece, raionul Străşeni, și o biserică, la fel inedită, în orașul Chișinău.

Pe această cale Vă îndemn, dacă aveți dragoste și posibilitate, să contribuiți și Dvs, la înălțarea acestei catedrale din orașul Ungheni. Maica Domnului să ne aibă sub paza, dragostea şi grija ei maternă!

Rechizitele bancare se anexează:

Instituția Religioasă Episcopia de Ungheni şi Nisporeni

Codul Fiscal: 34214954

Codul IBAN: MD15ML000000002251746224 (lei, dolari, euro)

Codul Băncii: MOLDMD2X346 BC „Moldindconbanc” S.A. filiala Ungheni

Prot. Nicolai BOIAN