Sfințirea Prestolului și Slujbă arhierească în parohia „Sf. Ierh. Nicolai” s. Zberoaia, r. Nisporeni

Sîmbătă, 23 octombrie, 2021, Înaltpreasfințitul PETRU, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sf. Ierh. Nicolai” din s. Zberoaia, r. Nisporeni.

În dimineața zilei, Înaltpreasfinția Sa a fost întâmpinat călduros de parohul acestei biserici, Preot. Ioan ȚUȘCA, Dnl Dinu GUȚUȚUI, dimpreună cu soborul de preoți și credincioșii prezenți.

După aceasta, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop PETRU a săvârșit slujba de sfințire a Prestolului, apoi a sfințit și interiorul Sfintei Biserici, care prin strădania părintelui paroh și cu ajutorul credincioșilor mărinimoși a fost renovat capital.

Dumnezeiasca Liturghiea fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Arhiepiscop PETRU, alături de care au slujit Prot. Vitalie COZARI, Protopopul de Nisporeni și soborul de preoți și diaconi.

După Vohodul mic, parohul bisericii, Preot. Ioan ȚUȘCA a fost decorat cu Paliță.

În timpul Sfintei Litughii au fost înălțate rugăciuni, cerându-se ca Dumnezeu să-și reverse mila Sa peste parohul și credincioșii acestei comunități, ajutându-i la înfăptuirea faptelor creștinești și mântuitoare.

După citirea pericopei evanghelice Ierarhul a ținut un consistent cuvânt de învățătură în care a vorbit credincioșilor prezenți despre importanța, folosul și necesitatea bisericii într-o comunitate, îndemnând credincioșii să fie prezenți la slujbele bisericești. De asemenea Înaltpreasfinția Sa a vorbit și despre datoria ce o are un creștin adevărat în fața lui Dumnezeu și despre grija ce trebuie s-o avem de mântuirea sufletului.

După rugăciunea Tatăl nostru…, Înaltpreasfinția Sa a împărtășit copiii și credincioșii ce s-au pregătit pentru primirea Sfintei Împărtășanii.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a ținut să felicite parohul și comunitatea credincioșilor ai acestei sfinte biserici cu această deosebită zi de sfințire, aducând totodată și cuvinte de apreciere pentru toate lucrările de renovare înfăptuite la acest Sfânt Locaș, oferind în dar o Sfântă Cruce pentru Sfântul Prestol.

După aceasta Ierarhul l-a decorat pe Dnl Dinu GUȚUȚUI, Primarul localității cu Medalia Eparhială „Sf. Bn. Knz Alexandru Nevski”, gr. I, pentru sprijinul acordat părintelui paroh la renovarea Sfintei Biserici. Apoi Înaltpreasfinția Sa a înmânat Medalii și Diplome Eparhiale unor ctitori și binefăcători ai acestei biserici.

La final părintele paroh, Ioan ȚUȘCA, a adus cuvinte de recunoștință și mulțumire Înaltpreasfinției Sale, soborului de slujitori prezenți, tuturor ctitorilor, binefăcătorilor și enoriașilor acestei sfinte biserici.

Răspunsurile la strană au fost date de Corul de Preotese al Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, condus de Dna Irina VIZITIU-GAJIM.