Sfânta Liturghie și pomenirea celor răposați, la Catedrala Episcopală din mun. Ungheni, în Duminica Sf. Ap. Toma

1 mai 2022, în Duminica Sfântului Apostol Toma, Înaltpreasfințitul PETRU, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni a oficiat Sfânta Liturghie, la Catedrala Episcopală „Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski” din municipiul Ungheni.

În timpul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a scos părticele pentru fiecare nume dat spre pomenire, a celor răposați și a pomenit toate pomlnicele date la Sfântul Altar.

După încheierea Sfintei Liturghii, Ierarhul însoțit de slujitorii Catedralei a săvârșit Panihida Mare, pentru sufletele celor răposați.

Menționăm că deja de ani buni, Înaltpreasfinția Sa îndeamnă părintește credincioșii, ca în ziua de Paștele Blajinilor, să fie prezenți mai întâi la Sfânta Biserică pentru a pomeni la Slujba Proscomediei și la Panihida Mare pe toți cei răposați, iar după aceasta pot merge și la cimitir, după tradiție, pentru ai pomeni și a da ceva cuvenit de pomană pentru sufletul lor. Și iată că mulți creștini deja de câțiva ani urmează și împlinesc sfaturile și îndemnurile părintești ale Înaltpreasfinției Sale, în privința pomenirii răposaților de Paștele Blajinilor.

La final Înaltpreasfinția Sa a ținut un cuvânt de învățătură despre folosul pomenirii celor răposați la slujbele bisericești, explicând totodată și mesajul evangheliei citite astăzi, despre momentul vindecării necredinței apostolului Toma de către Hristos, după ce a intrat la Apostoli prin ușile încuiate.

Răspunsurile liturgice au fost date la strană de Corul Catedralei Episcopale, condus de preoteasa Liliana ROTARI.

Menționăm că în dimineața zilei, la ora 6, a fost săvârșită prima Sfântă Liturghie în Catedrala Episcopală, de către Prot. Nicolai BOIAN, cleric al Catedralei Episcopale

Biroul de presă al Episcopiei de Ungheni și Nisporeni

Foto: Arhidiaconul VENIAMIN (Seculțanu)