Sfântă Liturghie oficiată de ÎPS Arhiepiscop PETRU, la Catedrala Episcopală din mun. Ungheni

Duminică, 31 octombrie 2021, Înaltpreasfințitul PETRU, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, a săvârșit Sfântă Liturghie în Catedrala Episcopală ,,Sf. Bn. Knz. Alexandru Nevschii” din mun. Ungheni.

După citirea pericopei evanghelice, (Luca 8, 5-15) care relatează pilda semănătorului, Ierarhul a ținut un consistent cuvânt de învățătură în care a explicat mesajul evangheliei citite.

În cadrul predicii Înaltpreasfinția Sa a menționat: „În această parabolă biblică, despre semănător, ni se descoperă marea taină a Cuvântului lui Dumnezeu. Sămânţa aceasta dumnezeiască poartă în sine lumina adevărului şi acest adevăr este singurul care ne poate ajuta la mântuire. Contează însă felul cum va primi omul în cugetul, mintea şi inima lui această sămânţă cerească Cuvântul lui Dumnezeu.

Sămânţa este începutul fiecărei fapte, aşa precum cuvântul lui Dumnezeu este începutul vieţuirii creştine pentru fiecare om. Fără sămânţă pământul rămâne sterp şi pustiu, aşa cum fără Cuvântul lui Dumnezeu, inima omului e stearpă şi pustie. Sămânţa se încredinţează oricărei categorii de pământ, aşa precum Cuvântul lui Dumnezeu se adresează tuturor inimilor ascultătorilor, la toate neamurile pământului, la toate clasele sociale şi la toate generaţiile. Cuvântul lui Dumnezeu îl găsim în Sfânta Scriptură, sau Biblia, care este Cartea Vieţii, constituţia Împărăţiei lui Dumnezeu în care se cuprinde adevărul.

Prezenţa Evangheliei în mijlocul Bisericii, închipuie pe însuşi Domnul Hristos, care este cu noi până la sfârşitul veacurilor aşa cum a spus. Cuvântul lui Dumnezeu din Sfânta Evanghelie şi din toată Sfânta Scriptură este sămânţa pe care a aruncat-o în ogorul inimii noastre însuşi Domnul Iisus Hristos. Fericiţi sunt toţi acei care ascultă Cuvântul lui Dumnezeu şi-l păzesc pe el…” (Ierod. Visarion Iorgulescu)

Răspunsurile liturgice la strană au fost date de Corul Catedralei Episcopale condus de Dna Irina VIZITIU-GAJIM.

La Sfârșitul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa i-a felicitat pe toți credincioși cu Sfânta Duminică, dorindu-le o săptămână binecuvântată.

Apoi Înaltpreasfinția Sa l-a decorat pe Dnl Grigore ROGOVSCHI, ctitor și enoriaș activ al Catedralei Episcopale, cu Medalia Eparhială, „Sf. Bn. Kz Alexandru Nevski”, gr. I, însemn de apreciere și cu împlinirea a 70 ani de viață.

După aceasta Prot. Nicolai BOIAN, cleric al Catedralei Episcopale, a felicitat Ierarhul, din partea clericilor Catedralei și a Corului Catedralei, cu ocazia a 54 ani de viață pământească, împliniți vineri, 29 octombrie.

Apoi, cuvinte de felicitare și florile recunoștințe, Înaltpreasfinția Sa a primit și din partea unor ctitori și enoriași ai Catedralei Episcopale.

Cu ocazia omagierii anilor de viață, de sănătatea sa, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop PETRU a servit pe toți copiii, dar și pe credincioșii prezenți, cu tortă gustoasă.

Menționăm că la ora 6 s-a săvârșit prima Sfântă Liturghiei.

Biroul de presă al Episcopiei de Ungheni și Nisporeni

Foto: Arhidiaconul VENIAMIN (Seculțan) și ipodiaconul Cătălin DIACONUL