Sărbătorirea hramului bisericii „Sf. Mc-ţe Vera, Nadejda, Liubovi şi mama lor Sofia” de la Centrul de Plasament „Preafericitul Iosif” din mun. Chișinău

Vineri, 30 septembrie 2022Înaltpreasfinţitul PETRU, Arhiepiscop de Ungheni şi Nisporeni, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sf. Mc-ţe Vera, Nadejda Liubovi şi mama lor Sofia” din incinta Centrul de Plasament, Casa Copilului „Preafericitul Iosif”, din mun. Chișinău, a cărui Director este chiar Înaltpreasfinția Sa.

În dimineața zilei Înaltpreasfinția Sa, a fost întâmpinat de prot. Igor BARCARI, parohul acestei biserici, preoteasa  Mariana BARCARI, de slujitorii și credincioși prezenți.

După citirea pericopei evanghelice Ierarhul a rostit un cuvânt de învăţătură din viaţa Sfintelor Muceniţe Vera, Nadejda, Liubovi şi mama lor Sofia, menționând: „Înţelepţeşte şi-a sfârşit Sofia alergarea sa aducând Sfintei Treimi în dar pe cele trei îmbunătăţite fiice ale sale, Pistis, Elpida şi Agapi! Care dintre femei s-a mântuit aşa prin naşterea de fii, precum Sfânta Sofia, care a născut nişte fiice ca acestea ce au ajuns mirese a lui Hristos.

Cu adevărat a fost o mamă minunată şi vrednică de bună pomenire, că privind la cele cumplite şi amare chinuri şi la morţile fiicelor ei iubite, nimic nu a durut-o pentru chinurile ce le suferea, ci se bucura că ele au ajuns să fie daruri a lui Hristos.

Sfânta Sofia le-a învățat pe ele cum să se roage, cum să rabde și cum să creadă în Dumnezeu. Așa trebuie să facă orice mamă creștină.  

Nădăjduim că Sfânta Sofia va înțelepți și va ajuta pe părinți, dar mai ales pe mame să-și educe și să-și crească copiii cât mai creștinește”.

După cântarea Heruvicului, diaconul Gheorghe CONDREA, a fost hirotonit în treapta de preot, pentru a fi cleric la biserica „Înălțarea Domnului” din s. Cărpineni, r. Hîncești.

După rugăciunea Tatăl nostru… cei care s-au mărturisit şi au primit dezlegare de la duhovnic au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

După Sfânta Liturghie, Înaltreasfinţia Sa, însoţit de soborul de preoţi şi diaconi au oficiat Te Deum pentru sănătatea părintelui paroh și pentru toți binefăcătorii și enoriașii acestei sfintei biserici, dar și pentru toate omagiatele zilei, care poartă numele acestor sfinte, Sofia, Vera, Nadejda și Liubovi.

De asemenea, Ierarhul a adresat nou hirotonitului, pr. Gheorghe CONDREA, un cuvânt de felicitare, însoțite de sfaturi și îndemnuri părinteși, pentru ai fi de flos în slujirea părintească.

La final Ierarhul a felicitat pe toți cei prezenți, slujitori și credincioși cu sărbătoarea hramului acestei sfintei biserici, care este unica în țara noastră cu un asemenea hram.

La rândul său, Protoiereul Igor și preoteasa  Mariana BARCARI au adus și ei sincere mulțumiri Înalpreasfinției Sale pentru toată grija părintească și pentru slujirea arhierească de astăzi, fapt pentru care îi sunt profund recunoscători.

Menționăm că la sfârșit, toți participanții la această sărbătoare a hramului, au avut parte de o agapă frățească, oferindu-li-se câte o caserolă cu bucate.