Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din mun. Ungheni

În Duminica a XXI-a după Rusalii, pe 1 noiembrie 2020, Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală ,,Sf. Bn. Knz. Alexandru Nevski” din mun. Ungheni.

În dimineața zilei, Ierarhul a fost întâmpinat călduros de slujitorii Catedralei Episcopale și enoriașii prezenți

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa, a înălțat rugăciuni pentru sănătatea celor afectați de COVID-19, pentru personalul medical și pentru toți cei ce îngrijesc de cei bolnavi. Totodată au fost aduse lui Dumnezeu rugăciuni de mulțumire și laudă pentru darurile și binecuvântările Sale îmbelșugate, care le revarsă cu milostivire peste omenire.

După citirea Sfintei Evanghelii, Ierarhul, a ținut un frumos și consistent cuvânt predicatorial, în care a explicat mesajul evanghelic din pilda semănătorului (Lc. 8, 5-15), care a fost citit astăzi.

În cuprinsul predicii Ierarhul a menționat: „În această parabolă ni se descoperă marea taină a Cuvântului lui Dumnezeu. Sămânţa aceasta dumnezeiască poartă în sine lumina adevărului şi acest adevăr este singurul care ne poate ajuta la mântuire. Contează însă felul cum va primi omul în cugetul, mintea şi inima lui această sămânţă cerească Cuvântul lui Dumnezeu.
Sămânţa este începutul fiecărei fapte, aşa precum cuvântul lui Dumnezeu este începutul vieţuirii creştine pentru fiecare om. Fără sămânţă pământul rămâne sterp şi pustiu, aşa cum fără Cuvântul lui Dumnezeu, inima omului e stearpă şi pustie. Sămânţa se încredinţează oricărei categorii de pământ, aşa precum Cuvântul lui Dumnezeu se adresează tuturor inimilor ascultătorilor, la toate neamurile pământului, la toate clasele sociale şi la toate generaţiile. Cuvântul lui Dumnezeu îl găsim în Sfânta Scriptură, sau Biblia, care este Cartea Vieţii, constituţia Împărăţiei lui Dumnezeu în care se cuprinde adevărul.
Cuvântul lui Dumnezeu este cuvântul cel bun, cuvântul credinţei, al mântuirii şi al vieţii veşnice; mare este puterea acestui cuvânt. Prin Cuvântul lui Dumnezeu s-a creat lumea şi tot prin cuvânt se va judeca. Cuvântul lui Dumnezeu are duh şi viaţă, e viu şi lucrător, are puterea de a îndrepta, de a renaşte. Cuvântul lui Dumnezeu întăreşte în răbdare şi mângâie în nădejde, luminează, învaţă şi asigură viaţa veşnică. Cuvântul lui Dumnezeu nu se învecheşte, are tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte, pentru că vine de sus, de la Cel veşnic prin insuflare.

 Sunt destui oameni care ascultă cazaniile şi predicile în biserică, dar nu pun nici un preţ şi trăiesc tot departe de adevărul mântuirii. De unde vine răul acesta? Desigur nu de la sămânţă, ci de la pământ, adică de la inimă. Pământul inimii lor a fost şi este încă plin de spini. În această inimă păcatul este stăpân, ori ca să ajungi în cer ţi se cere o cunoştinţă, o credinţă şi o viaţă plină de fapte bune. Ca să ajungi în iad, n-ai decât să te laşi în voia patimilor şi a pornirilor inimii tale. Spinii au crescut o dată cu grâul, ba chiar au luat-o înaintea lui şi au ajuns să-l acopere, luându-i lumina, aerul şi hrana, făcându-l să nu aducă rod. Ei au fost ascunşi şi au avut rădăcini în pământ.
Aşa se întâmplă cu multe inimi. Cuvântul lui Dumnezeu nu pătrunde în ele, pentru că păcatul se află
mai în adâncul inimii, o i-a înainte şi creşte şi înăbuşă astfel credinţa cu totul.” (Irod. Visarion Iorgulescu – Pâine și Apă)

După încheierea Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a felicitat pe toți creștinii cu Sfânta Duminică, dorindu-le tuturor să aibă o săptămână binecuvântată și rodnică în fapte bune.

Răspunsurile liturgice au fost date de către Corul Catedralei Episcopale, condus de Dna Jozefina VIZITIU-GAJIM.

Întrucât Preasfinția Sa a celebrat joi pe 29 octombrie, omagierea celor 53 de ani de viață pământească, după încheierea Sfintei Liturghii, Ierarhul a fost felicitat cu această ocazie. Printre cei ce i-au transmis Preasfințitului PETRU, urări de bine și florile recunoștinței au fost: prot. Ștefan RÎMBU, care a transmis din partea slujitorilor, cântăreților, ostenitorilor și enoriașii Catedralei Episcopale un mesaj de felicitare; Dnl Denis TERNOVSCHI, vice primarul mun. Ungheni, oficialități, enoriași și oaspeți, care de asemenea au transmis Chiriarhului felicitări și urări de tot binele.

La Sfânta Liturghie a fost prezentă și Egumena ARSENIA (Bordeniuc), stareța Schitului Icoana Maicii Domnului „Potolește întristarea mea” din cartierul Dănuțeni, mun. Ungheni, care a venit pentru al felicita pe Ierarh cu ocazia zilei de naștere.

Biroul de presă al Episcopiei de Ungheni și Nisporeni