Preasfințitul PETRU a vizitat Muzeul „Sf. Ierh. Gavriil” de la Mănăstirea Căpriana, care a fost inaugurat și sfințit astăzi

Joi 6 mai 2021, în a doua jumătate a zilei, Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, a vizitat Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din s. Căpriana, r. Strășeni.

În cadrul acestei vizitei, Ierarhul a fost însoțit de Stareții și Starețele Mănăstirilor din cuprinsul Eparhiei noastre.

Menționăm că această vizită a fost prilejuită de inaugurarea Muzeului Mănăstirii Căpriana – Sfântul Ierarh Gavriil (Bănulescu-Bodoni), sfințirea căruia a avut loc astăzi, oficiată de Înaltpreasfințitul VLADIMIR, Mitropolitul Chișinăului și al Moldovei.

Preasfințitul PETRU a fost întâmpinat de Arhimandritul FILARET (Cuzmin), Starețul Mănăstirii menționate, care l-a condus pe Ierarhul oaspete, dimpreună cu însoțitorii, în biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe”, care și-a sărbătorit astăzi hramul, unde se află și racla cu Sfintele Moaște ale Sfântului Ierarh Gavriil. Aici Preasfinția Sa dimpreună cu însoțitorii s-au închinat Sfintelor Moaște, cerând prin rugăciune, ajutorul Sfântului.

După aceasta Preasfinția Sa a vizitat Muzeul inaugurat, în incinta căruia Arhimandritul FILARET a prezentat detailat toate vestigiile arheologice (cizmele de piele, în stare fragmentară, veșminte, crucea medalie și cea de mână, iconițele de la mitră) ale Ierarhului Gavriil,  care ne cătând că aveau o vechime de 200 ani și se aflau într-o stare deplorabilă, după deshumare, au fost restaurate la Iași, timp de aproape 5 ani, aducându-le într-o stare foarte excelentă.

Preasfințitul PETRU, dimpreună cu însoțitorii au rămas impresionați de calitatea pieselor restaurate, fapt pentru care a mulțumit părintelui Stareț, Arhim. FILARET, care s-a îngrijit ca, atât muzeul, cât și piesele vestimentare, restaurate excepțional, să ajungă să reprezinte la ora actuală un bogat tezaur din patrimoniul nostru cultural-național.

Ca un post scriptum, dorim să menționăm că Sfântul Ierarh Gavriil Bănulescu-Bodoni, este primul Sfânt canonizat în țara noastră, iar acest fapt se datorează implicării jertfelnice și strădaniei neobosite a Preasfințitului PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, care este Președintele Comisiei  a Sinodului Biserici Ortodoxe din Moldova, pentru canonizarea Sfinților și Membru al Comisiei Patriarhiei Moscovei și a Rusiei pentru canonizarea Sfinților.

Biroul de presă al Episcopiei de Ungheni și Nisporeni

Foto: Arhidiaconul VENIAMIN (Seculțan)