Preasfințitul PETRU a sfințit o Troiță în cimitirul din localitatea de naștere și a săvârșit o slujbă de pomenire a tuturor celor răposați

Luni, 10 mai 2021, de Paștele Blajinilor, Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, s-a deplasat la cimitirul din localitatea de baștină, Lupa Rece, r. Strășeni.

Aici, Preasfinția Sa înconjurat de un sobor de slujitori a săvârșit mai întâi rânduiala Sfințirii Troiței.

La această slujbă au paricipat, Arhim. SPIRIDON (Marin), Starețul Mănăstirii Hîrbovăț, Egumena PARASCHEVA (Cazacu), Stareța Mănăstirii Hîcu, dar și alți slujitori și măicuțe din obștea Mănăstirii Hîncu.

Menționăm în mod deosebit că această monumentală lucrare – răstignire cu postament, din marmură și cu chipurile sfinte prelucrate frumos din culori – a fost înălțată cu contribuția și susținerii Preasfinției Sale, în cinstea și amintirea părinților și rudeniilor înmormântate în acest cimitir. De asemenea și masa din apropierea răstignirii, tot de Preasfinția Sa a fost făcută, pentru a servi necesităților, când se vor săvârși rânduieli și slujbe de pomenire în acest cimitir.

După aceasta a fost săvârșită și rânduiala de sfințire a monumentelor pe care Preasfinția Sa le-a așezat pe mormintele părinților, fraților și surorilor înmormântate în cimitirul dat.

Apoi, întrucât este Paștele Blajinilor, zi când în majoritatea localităților din țară se săvârșește pomenirea răposaților la cimitir, Preasfinția Sa, dimpreună cu soborul de slujitori a săvârșit Panihida pentru cei adormiți, unde a pomenit sufletele părinților, fraților, surorilor, rudelor și a tuturor celor adormiți în Domnul și sunt înmormântați la cimitirul din satul Lupa Rece.

La sfârșit Preasfinția Sa a ținut un consistent cuvânt de învățătură despre folosul, importanța și necesitatea pomenirii celor răposați, vorbindu-le celor prezenți cum trebuie corect și creștinește să se facă pomenirea răposaților. De asemenea, Preasfințitul PETRU a vorbit și despre faptul de ce se amplasează cruci – răstigniri, prin cimitir, la răscrucea drumurilor sau la fântâni.

Localnicii au mulțumit din suflet, Preasfinției Sale, care fiind fiu al satului dat, nu îi uită niciodată și își arată dragostea față de ei, prin lucruri frumoase și mărețe cum este această troiță monumentală sfințită astăzi, sau cum este și mai deosebita lucrare sfântă, construirea bisericii „Cuv. Parascheva” pe care de asemenea, Preasfinția Sa o înalță în satul de baștină.