Panihida de pomenire a victimelor incendiului din 25 martie 2018, oraşul Kemerovo, Rusia

Cu binecuvântarea Preasfinţitului PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, în data de 27 martie, 2018, în cadrul adunării protopopiatului de Ungheni s-a desfăşurat Panihida de pomenire a victimelor incendiului din 25 martie 2018, oraşul Kemerovo, Rusia.

Marea tragedie care a avut loc într-un centru comercial a răpit viaţa a zeci de copii, tineri și oameni în vârstă.

Nu există mai mare durere decât să pierzi pe cineva drag, așa, pe neprins de veste (și încă unde? într-un hipermarket, în care mergem de fiecare dată cu toții să ne cumpărăm pâinea noastră cea de toate zilele).  Aceleași trăiri le-au trecut  Marta și Maria, când au auzit că fratele lor, Lazăr, a murit. Atunci, spune Scriptura, Mântuitorul a plâns.

Cum să nu plângi când îți moare un om drag, mai ales unul nevinovat. În astfel de momente nu-ți mai trebuie nimic. Oare de ce? Pentru că începi să înțelegi că singura și adevărata noastră bogăție este Dumnezeu și credința.

Noi credem că sufletele acestora vor fi primite de Dumnezeu în locașurile drepților, având ca temei propriile Lui cuvinte: “Cei ce vor crede în Mine vor avea viață veșnică”, amintindu-ne și de acea frumoasă pildă despre săracul Lazăr, care până la urmă a fost primit în sânul lui Avraam.

Biserica strămoșească se roagă neîncetat pentru cei morți, la fiecare panihidă: Cu sfinții odihnește Hristoase suflete adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit.

Noi acum trebuie să ne ațintim privirea spre Hristos cel Înviat din morți, care  este o pildă pentru noi, mai ales în aceste situații, îndemnându-ne să credem în viața de după moarte. Vedeți! Omul contemporan este predispus, cum spunea Cuv. Paisie Aghioritul, doar spre lux, spre o viață comodă, iar expresia viața cea veșnică lipsește cu desăvârșire din limbajul noastru.

Dumnezeu să-i ierte pe toți cei ce au murit în urma acestui incendiu, și să ne ajute, să le facem bine, nu plângând după ei, ci rugându-ne cu credința că vor fi primiți de Dumnezeu în locașurile drepților.

Dumnezeu să-i ierte!