Nu putem și nu trebuie să stăm nepăsători, când Hristos și cele sfinte sunt pângărite

Iubiţi întru Hristos fraţi şi surori,

Pe 2 iulie, curent, pe un portal de știri al Uniunii Jurnaliștilor Ortodocși din Ucraina a apărut o știre de-a dreptul înspăimântătoare.

Prin acea știre (https://spzh.news/ru/news/81006-to-kak-na-gej-parade-v-rime-khulili-khrista-uzhasno–pokajavshajasya-lesbijanka), se aducea la cunoștință că la o paradă a homosexualilor din Roma, Hristos a fost hulit și batjocurit. Și nu doar la această manifestație, ci la toate așa numitele marșuri ale homosexualilor din Italia, participanții acestora au jucat scene blasfemice și au batjocorit Biserica.

Remarcăm că jurnalistul italiană Della Valle, care inițial a aparținut comunității LGBT, dar care acum este un creștin adevărat ce ajută pe mulți tineri să scape de capcanele homosexualității, face o precizare de luat aminte: „E regretabil faptul că biserica catolică nu a reacționat în nici un fel asupra modului în care Hristos, biserica, crucea și slujitorii au fost huliți și blasfemiați într-un hal teribil.

Și tot acest jurnalist adaugă: „Imaginile pe care le-am văzut adesea la manifestațiile LGBT sunt groaznice. De exemplu, la una din aceste manifestații murdare din Roma, unul dintre homosexuali l-a imitat pe Iisus purtându-și crucea, având o mini-fustă și umblând pe tocuri. Un altul și-a pus o coroană de spini, înfășurându-se într-un steag curcubeu. La un alt marș, din Milano, un altul l-a imitat pe Iisus ca fiind transgender, purta steagul curcubeu”.

Și nu doar jurnalistul menționat, ci multă lume intelectuală și credincioși catolici din Italia sunt revoltați de faptul că nici un oficial al Bisericii Catolice nu a ieșit cu vreo poziție de apărare a valorilor creștine, care sunt pângărite atât de josnic și nu a ieșit să contrazică comunitatea LGBT, care susținuse cu convingere într-o conferință  faptul că „dacă Iisus Hristos ar trăi astăzi, El sigur ar fi mers la un marș LGBT”. 

Mai mult decât atât, în Germania, 250 de biserici ce aparțin de biserica catolică, au arborat la intrare steagul comunității LGBT.

Cu siguranță că cineva ne poate întreba, de ce am luat această atitudine prin acest articol, că doar nu s-a petrecut aceasta în țara noastră și nu este cumva un atac asupra bisericii noastre, ci a celei catolice.

Întâi de toate regretăm și noi faptul ca și jurnalistul menționat mai sus că nici papa, nici alt oficial al bisericii catolice nu i-a atitudine împotriva acestor jigniri grosolane la adresa lui Hristos. Oare Vaticanul să nu mai fie interesat de Hristos? Oare nu reprezintă și pentru ei o datorie de căpătâi ca valorile creștinătăți și spiritualitatea să fie apărată de atacurile murdare?

Iubiți credincioși,

Prin acest material scris, eu nu atac sau apăr biserica catolică. Eu, ca ierarh al Bisericii lui Hristos am datoria să nu las ca tot ce este sfânt să fie ponegrit. Nu contează cine ar fi acea persoană și în ce loc s-ar afla, dar cum ați reacționat, dacă cineva și-ar bate joc de mama, tata, sora sau fratele Dumneavoastră, oare ați sta nepăsători și nu v-ar durea sufletul că cineva îi înjosește și îi ponegrește într-un hal fără de hal? Și dacă am reacționa, ceea ce e firesc și normal, să ne apărăm părinții, frații sau copiii, oare nu e o datorie și mai firească să ne doară sufletul că Hristos și lucrurile sfinte sunt atât de pângărite?

De la propovăduirea Sfinţilor Apostoli şi până-n zilele noastre, Biserica Ortodoxă, prin slujitorii ei, are menirea să-i îndrepte pe cei rătăciţi, să-i ridice pe cei căzuţi şi să arate ceea ce este primejdios şi dăunător pentru mântuire. Or – aşa cum am şi afirmat de multe ori prin predici şi cu diferite ocazii – în ultima vreme, tot mai mult se înfăptuiesc lucruri în faţa cărora nu trebuie să stăm ca simpli spectatori. Se cuvine să luam atitudine ortodoxă în faţa multor acţiuni necugetate, iar altele chiar păgâneşti.

Ori de câte ori a fost nevoie, am tras un semnal de alarmă, atunci când apărea prin mijloacele mass-media sau pe diferite reţele de socializare, ştiri şi imagini ce atacau credinţa noastră sau ponegreau diferite sfinţenii ale Ortodoxiei.

De data aceasta mă văd nevoit să trag atenţia asupra altui fapt, care pentru unii poate avea un impact minimal, însă pentru mine ca arhiereu prezintă un caz îngrijorător, chiar dacă s-a petrecut într-o altă țară. Căci dacă nu vom lua atitudine, dacă nu vom spune că aceste lucruri sunt păgânești, dacă nu vom spune că asemenea lucruri diabolice atrag mânia lui Dumnezeu asupra omenirii, se va ajunge ca oamenii să creadă în vreun fel că manifestațiile de felul care le-am menționat mai sus, nu e cine știe ce rău. Or, asemenea atitudini păgânești, sau și mai rele decât le făceau păgânii de odinioară, trebuie combătute și de luptat împotriva lor.

Dragii mei,

Chiar dacă aceste întâmplări nu s-au petrecut – din fericire – în ţara noastră, chiar dacă asemenea întâmplări sunt – ar zice unii – doar câteva, totuşi, cum am menţionat mai sus, nu putem fi indiferenţi faţă de această pângărire celor sfinte. Una este când cineva spune: nu cred în Dumnezeu și cele sfinte și cu totul altceva este când, din rea credinţă şi cu bună ştiinţă profanezi pe Hristos și cele sfinte.

Să nu ni se pară aceasta că e un lucru nesemnificativ sau că e un rău prea mic şi nu poate distruge credinţa noastră. De multe ori – spunea un părinte atonit – împunsătura de ac îţi pricinuieşte mai multă durere şi boală, decât o împunsătură de cuţit.

În încheiere concluzionăm că trebuie să luăm atitudine ortodoxă, să nu fim nepăsători. Un cuvios părinte din zilele noastre spunea că, în asemenea împrejurări, Dumnezeu se uită să vadă cine este indiferent şi cine nu faţă de aceste nelegiuiri; cine este creştin adevărat şi mărturiseşte dreapta credinţă şi apără valorile şi sfinţeniile Ortodoxiei. De aceea se cuvine să fim adevăraţi mărturisitori ai dreptei credinţe, împlinitori ai sfintelor învăţături şi îndreptători ai lucrurilor ce ponegresc şi hulesc cele sfinte.

Înaltpreasfințitul PETRU,

Arhiepiscop de Ungheni şi Nisporeni