Moaștele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, loc de închinare și de pelerinaj pentru credincioși

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de mir, este un sfânt cunoscut și cinstit de foarte multă lume creștină. El a trăit la Salonic (Tesalonic, în Grecia de azi) în vremea împăraților Dioclețian și Maximian (284-305). Provenea din una din cele mai nobile familii din Macedonia și era admirat de toți, nu doar pentru noblețea și frumusețea lui exterioară, ci și pentru virtuțile sale, pentru înțelepciunea și bunătatea sa.

Încă din tinerețe a devenit strateg și specialist în arta militară, așa încât în ciuda vârstei lui, a fost numit general al armatelor Tesaliei și proconsul al Greciei de către Maximian Galerius, Cezarul Greciei și al Macedoniei.

Toate aceste onoruri nu l-au făcut pe Dimitrie să piardă din vedere lucrurile cele mai importante, și anume cele legate de mântuirea sufletului.

Pentru că nu a cedat în fața împăratului și nu a adus jertfe idolilor, a fost întemnițat, iar în cele din urmă este martirizat prin împungere cu sulițe.

La scurt timp după moartea sa, mai exact după ce Sf. împărat Constantin cel Mare a acordat libertate creștinismului pe întreg cuprinsul Imperiului Roman, la Salonic a fost ridicată o bazilică chiar deasupra mormântului său. Această bazilică a devenit un mare centru de pelerinaj.

În acest context menționăm și faptul că Înaltpreasfințitul PETRU, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, ori de câte ori este în vizite arhierești și cu pricini binecuvântate în Grecia, merge la bazilica amintită, unde se află cinstitele moaște ale Sfântului Dimitrie. Ierarhul, de fiecare dată, ca și la orice loc de sfințenie, se închină cu evlavie, cerând prin rugăciune ajutor și mijlocire de la Sfântul Dimitrie, pentru întreaga Episcopie de Ungheni și Nisporeni – cler, cin monahal și credincioși.

Pentru faptul că Înaltpreasfinția Sa are o mare evlavie la acest Mare Mucenic, s-a străduit să aducă și credincioșilor din Eparhie, o icoană cu Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, care are încorporat o părticică din sfintele moaște ale Sfântului Dimitrie.

Chiar și în vara acestui an, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop PETRU, aflându-se într-un binecuvântat pelerinaj la Sfintele Mănăstiri din Grecia, împreună cu Stareții și Sterețele Sfintelor Mănăstiri din Eparhia noastră, a fost și la moaștele Sf. M. Mc. Dimitrie, citind acatistul, închinându-se și rugându-se pentru întreaga Episcopie de Ungheni și Nisporeni.

Pentru faptul că Înaltpreasfinția Sa are mare dragoste și râvnă către acest sfânt, de fiecare dată săvârșește Slujba Privegherii și Sfânta Liturghie în ziua pomenirii lui.

Biroul de presă al Episcopiei de Ungheni și Nisporeni