Mesajul de felicitare al Înaltpreasfințitului Arhiepiscop PETRU, adresat Stareței Mănăstirii Hîncu, Egumena PARASCHEVA (Cazacu), cu împlinirea a 30 ani de viețuire monahală

Preacuvioşia Voastră,

Preacuvioasă Maică Stareță, Egumenă PARASCHEVA,

În această zi, cu semnificație duhovnicească deosebită pentru Preacuvioșia Voastră, când împliniți 30 ani de viețuire monahală, Vă adresăm sincere felicitări şi binecuvântări arhiereşti, cu prilejul amintit.

Hotărârea de a Vă călugări a venit ca urmare a educației creștine ce ați primit-o în familie de la scumpă și iubita mamă, Maria, care Va învățat și Va sfătuit să-L iubiți și să-L urmați pe Hristos mai mult ca orice în lumea aceasta. Haina călugăriei ați îmbrăcat-o pentru că ați îndrăgit-o încă din fragedă tinerețe, de pe când mergeați adesea în pelerinaje la Sfintele Mănăstiri. Ați pornit pe drumul anevoios al monahismului, întrucât de pe băncile Seminarului Teologic de la Odessa ați cunoscut din scrierile sfinte cât de mare este cununa, harul și binecuvântarea monahului.

Ne bucură duhovnicește faptul că chiar din primele zile ale călugăriei și până în prezent, în toți acești 30 ani de monahism ați împlinit conștiincios făgăduințele și votul monahal, făcundu-Vă pildă pentru toate viețuitoarele monahale. Faptul că Vă purtați cu demnitate creștină și cu credință, dar și dragoste, haina monahală, e o dovadă vie că Hristos, în mâinele căruia v-ați încredințat în ziua călugăriei, Vă întărește duhovnicește și vă dă puteri sufletești și trupești.

Sf. Teofan Zăvorâtul spune: „Monahul este un om al fericirii pentru că poate comunica zilnic cu sfinții și cu Dumnezeu”. De aceea Vă dorim să intensificaţi și să îmbogăţiţi această fericire a vieţii duhovnicești, de a comunica prin rugăciune cu sfinții și cu Dumnezeu.

Vă mai dorim ca Dumnezeu să Vă dăruiască și-n continuare râvnă sfântă pentru viaţa monahală şi multă dragoste faţă de Biserică.

Preacuvioasă Maică Stareță,

Văzând hărnicia, abilitatea și devotamentul cu care armonizați viața monahală, rugăciunea personală și rezolvarea problemelor administrative ale Sfintei Mănăstiri Hîncu, putem să mărturisim cu adevărat că Dumnezeu a binecuvântat această mănăstire cu o stareţă rugătoare, jertfitoare și devotată votului monahal. Căci datorită spiritului organizatoric şi rugăciunii lucrătoare, ați reușit cu ajutorul lui Dumnezeu și a Cuvioasei Parascheva, să transformați Mănăstirea Hâncu, într-o perlă adevărată a monahismului din ţara noastră, ajungând să fie una din cele mai vizitate, frumoase și deosebite vetre monahale a Bisericii Ortodoxe din Moldova

Ani binecuvântați de Dumnezeu și rodnici în fapte mântuitoare,Vă dorim Preacuvioasă Maică Stareță!

Cu binecuvântare şi profundă preţuire,

+PETRU,

Arhiepiscop de Ungheni şi Nisporeni