Mesajul de felicitare adresat ÎPS VLADIMIR, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, de către ÎPS PETRU, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, cu împlinirea a 45 ani de slujire sacerdotală

Înaltpreasfinția Voastră,

Înaltpreasfințite Părinte Mitropolit,

În această zi cu semnificație spirituală pentru Înaltpreasfinția Voastră, venim cu toată dragostea sufletească de a Vă adresa sincere cuvinte de felicitare și urări duhovnicești.

În această zi când Biserica Ortodoxă cinstește Mutarea Moaștelor Sfântului Ierarh Nicolai, ne aducem aminte de anul 1976, când în Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Smolensk, prin mâinile Preasfințitului TEODOSIE (Proțiuk), ați fost hirotonit în treapta de preot. Astfel, anul acesta celebrați deja 45 ani de slujire sacerdotală.

De fapt această zi este una providențială pentru Înaltpreasfinția Voastră, întrucât tot pe 22 mai, de Mutarea Moaștelor Sf. Ierah. Nicolai, doar că în 1974 în aceeași Catedrală și tot de același Ierarh, ați fost hirotonit în treapta de diacon. Și întrucât de la Sfântul Botez ați purtat numele Sfântului Ierarh Nicolai, această zi pe care o cinstim astăzi a avut și cu siguranță mai are pentru Înaltpreasfinția Voastră, triplă semnificație duhovnicească – ziua hirotoniei în treapta de diacon, ziua hirotoniei în treapta de preot și ziua sfântului al cărui nume l-ați primit la Sfântul Botez. .

Harul primit la Taina Hirotoniei în preot, l-ați făcut prin slujire atât de rodnic și Va ridicat la înălțimea lucrărilor duhovnicești, încât s-a rânduit prin voia lui Dumnezeu, ca să ajungeți și în înalta treaptă de slujire bisericească a arhieriei. Or, Sf. Grigore Teologul spune că: „Doar o slujire preoțească rodnică, poate și trebuie să fie, temelia puternică a unei slujiri arhierești”.

Înaltpreasfinția Voastră,

La acest popas de aniversare sacerdotală, Vă dorim ca Milostivul Tată Ceresc să Vă dăruiască multă putere sufletească și tărie duhovnicească, pentru a reuși să parcurgeți drumul sfintei slujiri la Altarul Bisericii lui Hristos, tot cu aceeași dragoste, râvnă și devotament, ca până în prezent.

De asemenea, Vă dorim să Vă fie viața și slujirea împodobită cu multă sănătate, sfinte împliniri și multe bucurii sfinte.

Totodată dorim să Vă asigurăm de sincera noastră prețuire și fiiască ascultare.

Rugăm pe Bunul Dumnezeu, ca prin mijlocirea Sfântului Ierarh Nicolai, să Vă dăruiască ani îndelungați în slujire la Altarul Bisericii lui Hristos, ca să ne putem bucura sufletește mulți, mulți ani de prezența slujitoare a Înaltpreasfinția Voastră, la cârma Bisericii Ortodoxe din Moldova.

Întru mulți și fericiți ani, Înaltpreasfințite Stăpâne VLADIMIR,

Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove!!!

 

Cu aleasă prețuire și dragoste creștinească,

† PETRU,

Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni