Mesaj de condoleanțe al Înaltpreasfințitului PETRU, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, adresat familiei LOZOVANU, cu trecerea la cele veșnice a roabei lui Dumnezeu Liubovi LOZOVANU

Îndoliată familie LOZOVANU,

În aceste clipe îndurerate pentru frățiile Voastre, când prin rânduiala lui Dumnezeu, mama Dumneavoastră a trecut la cele veșnice, dorim să Vă adresăm condoleanțe, transmițându-Vă sincere gânduri de mângâiere duhovnicească și îmbărbătare creștinească, încredințându-Vă totodată de compasiune și rugăciuni pentru sufletul nou-adormitei roabei lui Dumnezeu, Liubovi.

Ne este cunoscut îndeaproape faptul că sora noastră întru Hristos, Liubovi, în decursul vieții sale s-a dovedit a fi nu doar o soție iubitoare, o mamă grijulie, o bunică și străbunică darnică, ci a fost și așa va rămâne în memoria celor care au cunoscut-o, ca un exemplu de adevărată femeie creștină, devenind o pildă de urmat pentru toate femeile creștine, care doresc să-și desăvârșească trăirea prin viața de familie.

Nu putem să nu menționăm faptul sora Liubovi a fost aproape de noi chiar de la începuturile redeschiderii Mănăstirii Hîncu, ajutându-ne ori de câte ori a fost nevoie.

Remarcăm și faptul că deși a trăit în lume, a viețuit până la sfârșitul vieții aproape ca o monahie, respectând pravila de rugăciune, spovedindu-se și împărtășindu-se regulat, săvârșind fapte de milostenie, ajutând sfintele biserici și mănăstiri, fiind nelipsită de la sfintele slujbe bisericești.

Din convorbirile personale ce le-am avut cu ea, am descoperit cu multă bucurie duhovnicească că era un om care se îngrijea sârguincios de mântuirea sufletului, având dragoste curată față de Dumnezeu, cinstind-o cuviincios pe Maica Domnului, rugându-se cu umilință la toți sfinții.

De asemenea, nu poate fi dată uitării o altă virtute a roabei lui Dumnezeu, LIUBOVI, cea de mamă adevărată, care cu multă dragoste și grijă maternă, a născut 2 copii, pe care i-a crescut cu mult drag și i-a educat în duhul dreptei credințe, povâțuindu-i să urmeze calea ce duce spre Împărăția Cerurilor, fiind și ei mari ctitori ai Mănăstirii Hîncu, care ne sunt prieteni duhovnicești chiar de la redeschiderea mănăstirii.

A iubit mult și pe nepoți și strănepoți, rugându-se pentru ei, povățuindu-i cu sfaturi morale și duhovnicești.

Cunoscând-o de foarte, foarte mulți ani, știu că în decursul celor 80 ani de viață pământească pe care i-a trăit, a avut parte de multe binecuvântări și daruri cerești, pe care le-a primit ca o răsplată pentru viața ei creștinească. De aceea nu ne îndoim de faptul că Dumnezeu, ca un Tată Milostiv și Bun, îi va așeza sufletul în odihna fericită a raiului.

Iar faptul că Dumnezeu a rânduit să treacă din viața pământească prin rugăciune, pe care i-am citit-o înainte de a trece la cele veșnice, credem că a fost o creștină aleasă și cu multă credință față de Tatăl Ceresc.

Îndoliată familie LOZOVANU,

Nostalgia și durerea despărțirii ce ne răvășește sufletul în clipa mutării dintre noi a celor scumpi și dragi, este totuși alinată de credința în viața veșnică și Învierea Mântuitorul Hristos, dar și de nădejdea că Dumnezeu îi va odihni pentru vecie, în bucuria nesfârșită a Împărăției Cerești, sufletul nou-adormitei roabei Sale, LIUBOVI.

De aceea Vă asigurăm că așa cum se cuvine, ne vom ruga Milostivului Dumnezeu să-i ierte ori ce greșeală și păcat pe care ca un om le-a făcut aici pe pământ, sora noastră întru Hristos, LIUBOVI și să-i așeze sufletul ei în Împărăția Sa cea Cerească.

Dumnezeu s-o așeze cu drepții! Veșnică ei pomenire!

 

Cu nădejde întru Hristos Cel înviat din morți,

 

† PETRU,

Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni